Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Fiatal doktoranduszok is bemutatkoznak a műszaki Kémiai Napokon

2017. április 25. 15:24
Április 25. és 27. között zajlik a Műszaki Kémia Napok elnevezésű, évente megrendezésre kerülő konferenciasorozat a Pannon Egyetemen.

A kedd délelőtti megnyitón Abonyi János veszprémi egyetemi tanár, a Tudományos Bizottság elnöke köszöntötte a résztvevőket. Elmondta: a különböző egyetemekről, az iparból és akadémiai szférából érkezett szakemberek több mint 90 tudományos kutatási eredményt, és írást „hoztak magukkal.” Az intenzív három nap alatt érdemes lesz figyelni arra a 49 fiatal doktoranduszra, akik közül néhányan bemutatják majd kutatási eredményeiket.

Némedi Lajos alpolgármester szintén beszédet mondott, melyben kifejtette, Veszprém városa büszke arra, hogy már közel ötvenedik alkalommal adhat otthont Műszaki Kémiai Napoknak. „A városban különösen nagy jelentősége van a kémiai tudományos konferenciának, hisz a Pannon Egyetem bölcsője valamikor a kémiai tudományokban ringott, ez nagy jelentőséget ad a jövőnek is” –mondta.

Gelencsér András, a PE rektora szerint az egyetem a mai napig a kémiai hagyományokból táplálkozik. A konferencia a közel 50 év alatt megváltozott, már nem csak kémiai előadásokat hallhatnak az érdeklődők, interdiszciplináris programmá vált. Beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a Pannon Egyetem a pályázatok elnyerését tekintve a 2.-3. legjobb felsőoktatási intézmény az országban, mely a kémiai szakmák tudományos munkásságának is köszönhető.

Szalai István, a rendezvény házigazdája köszöntőjében a Műszaki Kémiai Napokról és a kémia helyzetéről beszélt. „Amíg a kémiai alaptudományok területén az utóbbi 50 év lendületes fejlődést hozott, addig az alkalmazott kémia a rendszerváltás és a kétezres évek alatt megtorpant. Ez a rosszul értelmezett környezetvédelmi tudományproblémákra vezethető vissza. Napjainkban a gazdaság fejlődése a kormányzat támogatása miatt egyre több vegyipari céget alapítanak, reméljük, hogy ez a fellendülés visszahat az alkalmazott kémiai tudományok fejlődésére is”- fogalmazott.

Az idei konferencia témakörei a vegyészmérnöki és biomérnöki tudományok hagyományos területein kívül felölelik a funkcionális nano- és mikroszerkezetű anyagok kutatását, a bioanalitikát és a bionanotechnológiát is. Mindezek mellett a fenntartható mobilitás, olajipar, petrolkémia valamint folyamatrendszerek tervezése, - irányítása és rendszermérnökség témakörökben is tartanak többnyelvű előadásokat.

Ge. Á.
további cikkek
Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. 2024. április 20. 14:15 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. 2024. április 19. 22:43 Programajánló - A háború és béke kérdései Programajánló - A háború és béke kérdései Mindannyiunkat aggodalommal töltenek el a világban jelenleg zajló brutális háborúk, a megoldhatatlannak tűnő fegyveres konfliktusok. Mégis a modern társadalom információs zajában, a témában erősen átpolitizált kommunikációs térben roppant nehéz a valódi történésekről tudományosan megalapozott, hiteles információkhoz jutni. Erre reagál most a Pannon Egyetem és az MTA VEAB, akiknek közös szervezésében az egyik leghitelesebb magyar biztonságpolitikai szakértő érkezik Veszprémbe előadást tartani. 2024. április 9. 11:32 Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.