Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Unokáira a legbüszkébb a veterán világbajnok / 76 esztendősen is tovább fejlődne az erőemelő

2009. május 1. 11:17
A világ-és Európa-bajnok erőemelő sérülés miatt kihagyja a májusi kontinenstornát, s már a világbajnokságra készül.

Valamennyi porondra lépése alkalmával óriási tapsot kap a veszprémi dr. Keszthelyi Csaba. A világ-és Európa-bajnok erőemelő sérülés miatt kihagyja a májusi kontinenstornát, s már a világbajnokságra készül. A civilben ügyvédként tevékenykedő bajnok sportsikerei mellett tíz unokával és két dédunokával is büszkélkedhet.

– Fiatal koromban atletizáltam, 30 éven keresztül lovagoltam, súlyt emeltem. Ezekben nem értem el kimagasló eredményeket, viszont nagyon jól megalapozták a képességeimet. 2004-ben dr. Harcos Gábor barátom invitált a súlyemelő masters bajnokságra. Először keményen ellenálltam, hiszen hosszú évtizedek óta nem űztem a sportágat. Végül elindultam, s meg is nyertem a versenyt. Egy év múlva pedig már a várpalotai erőemelő bajnokságon találtam magam. Ekkor kerültem a sportág nagy alakjához, Kupcsik Lászlóhoz. 2007-ben fekvenyomásban már Eb-t, majd vb-t nyertem – meséli Keszthelyi Csaba.

A rutinos sportoló – korát meghazudtolva – versenyről versenyre jár, s mindig a következő cél lebeg a szemei előtt.
– A közelmúltban hihetetlenül jó erőben érkeztem a súlyemelő senior országos bajnokságra, ahol nagyon peches voltam.. Olyan erővel húztam meg a súlyt, hogy teljesen hátradobtam, s kificamodott a karom. Így nyilvánvalóan nem tudok elindulni a májusi Európa-bajnokságon. Viszont jó esélyem van a szeptemberi vb-re, s kárpótolhatom magamat ezekért a versenyekért – bizakodik a 76 esztendős sportember.

Kíváncsiak voltunk, hogy mi motiválja a sok-sok edzés és felkészülés alkalmával.
– Egyrészt a mozgás öröme, ami nagyon jó kondícióban tart – válaszol a sportoló. Így folyamatosan vigyáznom kell a testsúlyomra. S van bennem egy fajta kíváncsiság, hogy ebben a korban, rendszeres munkával, sportéletmóddal meddig tudok még fejlődni. 2006-ban 242,5 kg-os összteljesítménnyel nyertem (fekvenyomás, guggolás, felhúzás), 2008-ban pedig már 293 kg-ot teljesítettem. Másrészt pedig szeretnék példát mutatni a középkorúaknak, hogy 40-50-60 évesen is meg lehet őrizni a kondíciót, sőt eredményeket is lehet elérni. A fiataloknak szintén szeretnék utat mutatni, hogy sportszerűen kell élni, s ésszerűen kell gazdálkodni az erőkkel. Óva intek mindenkit attól, hogy stimuláló szereket használjon. Aki hozzányúl a doppingszerekhez, az eleve lemondhat arról, hogy hosszú időn keresztül űzze ezt a sportágat – vallja az erőemelő.

Természetesen megkérdeztük, hogy mi a bajnok titka.
– Egész életemben sportoltam, soha nem alkoholizáltam, dohányoztam. Addig űzöm az erőemelést, amíg egészségi károsodás nélkül tudom művelni, s amíg azt érzem, hogy tudok még jobb lenni. A 122,5 kg-os világcsúcsomat nagy eredménynek tartom felhúzásban, s meggyőződésem, hogy még tovább tudok fejlődni ebben a számban Ennél is büszkébb vagyok azonban a tíz unokámra, s két dédunokámra. S ők is rám. Elvégre is nincs minden gyereknek világbajnok erőemelő nagypapája – nevetett az örökifjú sportoló.
 

Zatkalik Dávid
további cikkek
Úszó Eb: negyvenegy fős magyar csapat, három veszprémivel úszás Úszó Eb: negyvenegy fős magyar csapat, három veszprémivel Negyvenegy fős lesz a magyar csapat júniusban a belgrádi Európa-bajnokságon: a medencés szakágban 15 férfi és 18 női versenyző, a nyílvízi viadalokat illetően négy-négy sportoló várja a kontinensviadalt. A keretben a Balaton ÚK Veszprém háro kiválósága, Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid és Sárkány Zalán is ott van.  tegnap 20:40 Női kézilabda Eb: ismét egy csoportban a svédekkel a magyar válogatott női kézilabda-válogatott Női kézilabda Eb: ismét egy csoportban a svédekkel a magyar válogatott A magyar női kézilabda-válogatott a svéd, az észak-macedón és a török válogatottal szerepel együtt a debreceni A csoportban a téli magyar-osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokságon. tegnap 20:28 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.