Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Jubileumi koronázási kiállítás megnyitóval kezdődött a Gizella-napok programsorozat

2017. május 4. 23:05
Ünnepélyes keretek közt, egy kiállítás megnyitóval egybekötve nyitották meg a Gizella-napokat csütörtök este a veszprémi érseki palotában.

Az osztrák-magyar kiegyezés, Ferenc József és Erzsébet királyné megkoronázásának 150. évfordulóját, valamint Erzsébet királyné születésének 180. évfordulóját ünnepeljük ebben az évben. Ez alkalomból nyílt kiállítás "Kiegyezés és koronázás – 1867" címmel a veszprémi érseki palotában, ahol Ferenc József többször is megfordult, ezen látogatások emlékeit is megtekinthetik a kiállításon.

dr. Márfi Gyula, veszprémi érsekdr. Márfi Gyula, veszprémi érsek

Az egybegyűlteket Márfi Gyula érsek köszöntötte, aki elmondta: öröm számára, hogy az érseki palota a maihoz hasonló rangos eseményeknek ad otthont, és egyre többen és rendszeresen látogatják májustól egészen októberig a palotát. A 150 évvel ezelőtti koronázásra emlékező szentmisén, mely június 10-én a Mátyás templomban lesz, Márfi Gyula érsekatya lesz a főcelebráns.

Porga Gyula, polgármesterPorga Gyula, polgármester

Porga Gyula polgármester emlékeztetett: már hagyománnyá vált, hogy az érsekség és a múzeum közös kiállítással készül a Gizella-napok megnyitójára.

"A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása"

- idézte Morus Tamást a polgármester, majd elmondta, hogy a hagyományt nem ápolni kell, mert nem beteg, és nem is őrizni, mert nem rab, hanem továbbadni. Veszprém tradíciókban gazdag város. Ezen kincseket kell meg megmutatni a jelen emberének, és erre a mai kiállítás jó példa. A Gizella-napokkal felelősséget vállaltak arra, hogy a történelmet ne megismételjék, hanem közzé tegyék az emberek számára, és a várost élettel töltsék meg.

Habsburg-Lotharingiai Mihály főhercegHabsburg-Lotharingiai Mihály főherceg

A kiállításon beszédet mondott Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, a Mindszenty Alapítvány elnöke, Erzsébet királyné ükunokája és Szelke László történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi adjunktusa. Habsburg-Lotharingiai Mihály főhercegtől megtudhattunk Erzsébet királynéról eddig nem hallott történeteket, Szelke László történész pedig az 1867-es kiegyezéséről tartott előadást.

A kiállításon megtekinthetőek az 1848-tól a kiegyezésen át a millenniumi koronázás eseményéig fennmaradt emlékek. Ezen emlékeken kívül Jókai Mór és Mikszáth Kálmán visszaemlékezéseiből is válogattak a kiállításra a szervezők. Valamint megtekinthető az a püspöki ornátus, melyet még Erzsébet királyné adományozott Ranolder János veszprémi püspöknek.

A megnyitón kulturális blokkal közreműködött a Mendelssohn Kamarazenekar.

Krónusz-Riskó Annamária
Domján Attila
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. ma 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. ma 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.