Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Új utakon a hungarikumokhoz

2017. május 11. 7:30
Kiadványt és társasjátékot mutattak be a hungarikum mozgalomhoz kapcsolódóan csütörtök délután a veszprémi városházán.

A Közép-Dunántúli Szövetség az Ifjúságért Egyesület és a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány az elmúlt években indította útjára az "Értékek iskolája" elnevezésű programját. Ennek keretében általános és középiskolások ismerkedtek a hungarikum mozgalom alapjaival, a helyi értékek rendszerével. A fiatalok tevékeny részt vállaltak a saját településeik helyi értékeinek feltárásában.

A programok keretében két önálló érték is született: az egyik egy olyan társasjáték, amely játékos formában ad át ismereteket a hungarikumokról, a másik egy olyan kiadvány, amely több mint 300 kérdést gyűjtött össze a a kárpát-medencei magyarság nemzeti értékeiről, és akár segédanyagként is használható az oktatási intézményekben.

– Veszprém megye a hungarikum mozgalom zászlóshajója – jelentette ki Ovádi Péter önkormányzati képviselő. – A mozgalom legfontosabb feladata, hogy a fiatalok megismerkedjenek a Kárpát-medence értékeivel, büszkék legyenek magyarságukra.

– Egy újabb lépést sikerült megtenni a Veszprém megyei hungarikum mozgalom építésében – mondta dr. Horváth Zsolt, a Pannon Térség Fejlődéséért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke – A Pannon Ifjúsági Értékőr Hálózat célja volt, hogy a fiatalokkal megismertessék a hungarikum mozgalmat, a helyi értéktárak felépítését. Több mint 400 fiatal vett részt a programban, akik helyi értékek feltárásában és dokumentálásában is aktív feladatot vállaltak, és a mai napig tevékeny részesei a programnak. A hálózathoz pedig már erdélyi és kárpátaljai önálló szervezetek is csatlakoztak.

– A társasjáték régi álmunk volt, azt gondoltuk, hogy nem csak iskolai keretek között kell eljuttatni a tudnivalókat a fiatalokhoz, hanem játékos formában a családokon keresztül is, hogy élmény legyen az ismerkedés az értékeinkkel. A játékot a fiatalok fejlesztették, nagy lehetőség és nagy felelősség is volt ez a csapatnak – nyilatkozta Hoffner Tibor, a Pannon Ifjúsági Értékőr Hálózat koordinátora. Azt tervezik, hogy a játék megjelenik majd a várban található értékpontban, és remélhetőleg karácsonykor sok család karácsonyfája alá odakerül majd. A játék révén a fiatalok megismerhetik a hungarikumokat, az értéktárak értékeit is.

– Az alapkoncepció az volt, hogy olyan játékot hozzunk létre, ami ismeretterjesztő, de emellett egyszeri játék után se váljon unalmassá – mondta el Stumpf Rebeka, aki a Pannon Ifjúsági Értékőr Hálózathoz a kezdetekkor csatlakozott, és nagy szerepe volt abban, hogy a hungarikumokról szóló társasjáték megvalósulhatott. – A játék a hungarikum-piramisra épül, megjelennek benne a helyi és megyei értékek, és természetesen a hungarikumok is. A játék célja, hogy minél több hungarikumot összegyűjtsünk.

A Veszprém megyei hungarikum mozgalom építésében szerepet vállaló általános és középiskolák képviselői tiszteletpéldányokat vehettek át az elkészült kiadványból.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Sikeres projektet zárt a Balaton Bútor kft.: európai uniós támogatással fejlesztették eszközparkjukat és a munkavállalók tudását is. ma 10:19 A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.