Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C

A fűtési szezon vége nem jelent feltétlen biztonságot

2017. május 12. 14:46 // Forrás: Katasztrófavédelem
Az elmúlt években végzett megelőző tevékenység ellenére nőtt a szén-monoxid-mérgezéssel összefüggő halálesetek száma Veszprém megyében. Az esetek hátterét ismerve elmondható, hogy minden esetben az elhanyagolt állapotú, nem szakszerűen kiépített, valamint megfelelő műszaki felülvizsgálattal nem rendelkező tüzelő-fűtő berendezések okoztak tragédiát.

A fűtési szezon vége sem jelent feltétlen biztonságot, az év további szakaszaiban is fennáll a szén-monoxid-mérgezések veszélye, ugyanis a konyhákban, a fürdőkben is sok helyen vannak olyan berendezések, vízmelegítők, amelyekből szivároghat ez a színtelen, szagtalan, íztelen gáz. Természetesen mi magunk is sokat tehetünk annak érdekében, hogy ez ne így legyen. A gyilkos gáz az érzékszervek számára észrevehetetlen, a mérgezés során fellépő tünetek, így például a szédülés, a fejfájás, a hányinger, a fáradtság könnyen összetéveszthetők más betegségek tüneteivel.

A „csendes gyilkos” megjelenésének oka lehet a nyílt lánggal égő berendezés nem megfelelő műszaki kialakítása, például a régi kazáné, ami a szoba levegőjét használja az égéshez. Ahogy az is, ha elmarad a karbantartása, a tisztítása, viszont jól szigetelő ablakokra cserélik a lakásban a korábbiakat, légelszívót szereznek be például a konyhába. Éppen ezért össze kell hangolni a régi és az új berendezéseket, vagy beépíteni az ablakokba szellőzőket. Emellett nagyon fontos a folyamatos levegő utánpótlás érdekében történő szellőztetés. Azonban, még ez sem zárja ki egy hirtelen meghibásodásból fakadó szén-monoxid-mérgezés veszélyét.

A már említett biztonsági óvintézkedéseken túl érdemes egy megbízhatóan működő szén-monoxid-érzékelőt is felszerelnünk. Ezek közül sokféle van a piacon, viszont mindenképpen fontos, hogy lehetőség szerint szakembertől, ellenőrzött, magyar nyelvű használati útmutatóval ellátott terméket vásároljunk. A megbízható és a kétes eredetű készülékek friss listája megtalálható az interneten, vásárlás előtt az alábbi weboldalakon tájékozódhatunk:

http://fogyasztovedelem.kormany.hu/
www.katasztrofavedelem.hu

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.