Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Megvannak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program nyertes pályázatai

2017. május 17. 17:17
Szerda délben tartottak a sajtótájékoztatóját a Megyeházán a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) eredményeiről, valamint Veszprém megye TOP keretében elérhető forrásairól.

Polgárdy Imre, a Veszprém megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy ez időszakban folynak országosan a TOP workshopjai, melyen a győztes pályázók nagy érdeklődéssel vettek részt.

Polgárdy ImrePolgárdy Imre

Minden harmadik pályázat nyertesként került ki a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból. Az eredmények kihirdetése hosszú előkészítő folyamat és konzultációk miatt húzódott el.

Rákossy BalázsRákossy Balázs

Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára elmondta, hogy a TOP mérföldkőhöz érkezett a napokban. A tervezés után a végrehajtás és a megvalósítás fázisába érkeztek. 12.000 milliárd Forint kormányzási és EU-s támogatás lett kiosztva helyi gazdasági fejlesztésre, életkörülmények javítására. A TOP keretében 1300 milliárd forintra pályázhatott 22 megyei jogú város és 18 megye. Ebből Veszprém megye 46,6 milliárd forintra jogosult. A végrehajtás a helyi önkormányzatok feladata.

Elkezdődtek a nyertes pályázatok kihirdetése is. A szerdai workshop témája, hogy milyen további lépések, feladatok várnak a pályázókra. Rákossy Balázs elmondta, hogy megfelelő ütemben haladnak a végrehajtásban. Várhatóan az elkövetkező 1 – 1,5 évben a beruházások többsége megvalósul.

Dr. Kovács ZoltánDr. Kovács Zoltán

Dr. Kovács Zoltán fejlesztési biztos feladata volt a pályázatok koordinálása, hogy a támogatások a megfelelő helyre jussanak. A pályázatok felét elbírálták, a hátralévő pályázatokról a következő néhány hétben döntenek.

Szeretnék elkerülni a likviditási problémákat, ezért az önkormányzatoknak már a projekt kezdetekor átutalják a beruházások teljes összegét. Fontos változtatás, hogy a hatósági eljárás idejét és anyagi vonzatát is csökkentik, ezzel is biztosítva a pályázatok és a végrehajtás átláthatóságát.

Oláh Gábor helyettes államtitkár elmondta, hogy a nyertesekkel 30 napon belül megkötik a szerződéseket, és június végéig az előleget megkapják. Az önkormányzatoknak semmilyen önrészt nem kell felvállalniuk, minden feltétel adott a hatékony munkához. Kérésük a nyertes települések vezetői felé, hogy idén a pályázatok 2/3-os készültségben legyenek, hogy 2018-ban már minden pályázat teljes egészében megvalósulhasson.

Kovács Zoltán hozzátette, hogy előreláthatólag a kisebb projektek idén megvalósulhatnak. Az útfelújítások közbeszerzései is megtörténtek. A Zöld Város projektjei az időjárástól függően kezdődnek el és fejeződnek be.

Krónusz-Riskó Annamária
Domján Attila
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.