Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
1°C
2024. március 19. József
Veszprém
1°C

Miniszter tartott előadást az egyetemen

2017. május 19. 4:30
Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter tartott előadást a Pannon Egyetemen szerdán a honvédelem és a haderő szerepéről.

A közelgő vizsgaidőszak ellenére megtelt a Polinszky-előadó, amikor szerdán a honvédelmi miniszter tartott előadást az egyetemen.

Mint kifejtette, az állam feladata, hogy fenntartsa a boldogulás feltételeit, biztonságot teremtsen, és annak idején az Európai Unió is azért jött létre, hogy a biztonságot megőrizze – a széntermelés és az acél-előállítás, ezeken keresztül közvetetten pedig a hadiipar kontrollálása által.

A XX. század borzalmai után, a Szovjetunió összeomlását követően többen a világbékét, a végső harmónia eljövetelét jövendölték – köztük Francis Fukuyama filozófus, aki közismert kijelentésével a világtörténelem végét vizionálta –, 2001 azonban kiábrándítóan hatott, egy addig soha nem látott mértékű terrortámadás szemtanúi voltunk, ami azóta egy sajátságos háborúvá fejlődött, a hátországok biztonságát veszélyeztetve. Az afgán hegyek barlangjaiban bujdosó terroristák előjöttek a fényre, ma már nem rejtőzködnek, hanem Nagy-Britannia méretű területet ellenőriznek a közel-keleten, migrációs válságot előidézve ezzel Európában.

Korunkban – miközben megmaradnak a hagyományos katonai kihívások – újfajta harcterek jelentek meg, például az online térben. A Magyar Honvédség képességeit úgy kell fejleszteni, hogy a hihetetlenül gyorsan változó világ kihívásainak is képes legyen megfelelni. A veszélyhelyzetek esetén alkalmazandó különleges jogrendekre vonatkozó magyar jogi szabályozás megfelelő, ugyanakkor ma már nehéz megmondani, hogy békeidőszakot élünk-e vagy háborúban állunk, és néha azt is nehéz beazonosítani, hogy ki az ellenfél, akivel szemben állunk.

Hadüzenet, sőt háború nélkül, a kibertérben is lehetőség van nyomást gyakorolni egy másik államra, akár választásokat is lehet befolyásolni. A kívülről finanszírozott politikai erők társadalmi mozgalmakat indítanak el, irreguláris fegyveres erőket tudnak mozgósítani, befolyásolják a médiát, katonai beavatkozás nélkül is képesek eredményeket elérni.

– A katonai hivatást azért tartom nagyra, mert ez az egyetlen, amely arra esküszik, hogy élete árán is védelmezi a hazát – fogalmazott a miniszter, aki úgy véli, a katonai hivatás nemcsak az eskün keresztül, hanem a bajtársiasságon keresztül is ad egy irányt a fiataloknak.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta A szavazatok 87,29 százalékát kapta meg az orosz elnökválasztáson Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő a jegyzőkönyvek 99,75 százalékának feldolgozása után - jelentette be Ella Pamfilova, az orosz központi választási bizottság elnöke. tegnap 14:55 Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Veszprém kártya Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Idén március 1-től éledt újjá a Veszprém kártya, azóta pedig meredeken emelkedik a népszerűsége a veszprémiek körében. Porga Gyula polgármester azt ígérte, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre, amit a kártyatulajdonosoknak biztosít a város. tegnap 22:11 Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről Az Adria InterCity június 18-tól szeptember 30-ig heti három alkalommal közlekedik a horvát tengerpartra, Splitbe Budapestről - közölte az MTI-vel a MÁV-START vasárnap. tegnap 10:52 Talpra Magyar Péter, hív a haza! Talpra Magyar Péter, hív a haza! Mivel a rendszer megdőlt péntek délután három órakor az Andrássy úton, ahol egy nagyobb pedagógustüntetésnyi ember gyűlt össze – majd sétált tovább egy része Karácsony Gelgőre - a belbudai Petőfi-imitátor zászlóbontásán, ezért ez már nem is publicisztika, csupán egy lábjegyzet Magyar Péter bestseller életművén.   tegnap 14:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.