Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
1°C
2024. március 19. József
Veszprém
1°C

Nem lehetséges béke a vallások békéje nélkül

2017. május 24. 4:31
Hölvényi György, Veszprém, Zala és Somogy megyéért felelős európai parlamenti képviselő szerint addig nem tudunk előrébb lépni a béke megteremtésének ügyében, amíg az egyházakat figyelmen kívül hagyjuk. Valójában sokkal több erő lakozik bennük, mint hisszük, képviselőként pedig a legfőbb felelősségének érzi, hogy a cselekvés lehetőségeit megteremtse.

Utóbbit több ízben is gyakorolja Hölvényi, aki többször is ellátogatott az Iszlám Állam uralma alól felszabadított közel-keleti területekre, hogy segítséget nyújtson a helyi keresztény menekülteknek, nemrégiben pedig egy vallásközi kiállítást kezdeményezett az Európai Parlament székházában.

A globális etikáról és a világvallásokról szóló, és a fél világot már megjárt kiállítás célja, hogy rávilágítson: valójában egyáltalán nincsenek akkora különbségek az egyes filozófiai irányzatok és a vallások között. Éppen ellenkezőleg: mind ugyanazokra az etikai alapokra épülnek – többek között az erőszakmentességre, az igazságosságra és a férfi-női kapcsolat elveire –, amelyek a világbéke alapjait is jelenthetik.

– Ma már jobb és bal oldal is nagyon sokszor úgy gondolja, hogy nincs szükség az egyházi gondolkodásra, akár Parlamenten belül is. Pedig ahogy Hans Küng, neves svájci teológus is fogalmazott: „Nincs béke a nemzetek között a vallások közötti béke nélkül. S nincs béke a vallások között párbeszéd nélkül.” – árulta el a képviselő.

Hölvényi szerint az egyházakban hatalmas összetartó erő van, a kiállítás pedig egyfajta provokációként is szolgál az EP falai között. Mert bár igen dicséretes, hogy a különböző egyesületeket, civil szervezeteket jelentősebb összegekkel segíti Európa, fontos lenne, hogy az adott térségért és közösségért egzisztenciálisan felelős egyházak is támogatáshoz jussanak. A világ konfliktusainak feloldásához új etikai rendre van szükség, amelynek a világvallások a letéteményesei – hangsúlyozta az Európai Néppárt vallásközi párbeszéd munkacsoportjának társelnöke.

A kiállítás mellett egyébként az EP képviselő rendszeresen segíti is az említett egyházak munkáját. Nemrégiben Böjte Csaba ferences és Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetessel Irakba utazott, hogy felmérje, milyen helyzetek uralkodnak az Iszlám Állam sújtotta vidékeken és mit tehetnének a helyzet javításáért.

- Van mit tenni, és nagy büszkeség, hogy Magyarország minden nehézsége ellenére szinte elsőként állt oda, hogy javítson valamit a helyzeten. Elsősorban persze pénzt kellene gyűjteni, nekünk viszont nincs olyan pénzünk, éppen ezért nagyon fontos, hogy ha valamit csinálunk, akkor az konkrét tevékenység legyen. Az Aid to the Church in Need (ACN) katolikus segélyszervezet és nemzetközi támogatóik segítségével épül egy 450 fős iskola menekült gyerekeknek Erbilben, Kurdisztánban, és 100 keresztény család otthonát, gyakorlatilag egy konkrét falvat is szeretnénk újjáépíteni – mondta el Hölvényi.

Mindez nemcsak a keresztény üldözötteknek jelent segítséget, de a nem hívőknek is, hiszen az egyház tevékenységével, közösségformáló erejével képes összetartani a korábban otthonától megfosztott és menekülésre kényszerült embereket. A két szerzetes pedig mindent meg fog tenni azért, hogy megteremtsék a békét a térségben, az újrakezdés szimbolikus jelképeként pedig 100 olajfát vittek a családoknak, hogy azokat elültethessék a területeken.

A párbeszéd pedig a Parlamentben is elindult egy vallásközi konferencia keretében, noha azt még nem tudni, milyen folytatása lesz esetleg. „Biztos vagyok benne ugyanakkor, hogy meg fog találni valamilyen feladat. Képviselőként részt veszek a környezetvédelmi és a fejlesztési bizottságban is, a környezetvédelem, a teremtésvédelem, a természetvédelem és a fejlesztési politikák kapcsán pedig elég sok mindenbe bele lehet látni. Magyar néppárti kereszténydemokrata képviselőként azt vallom, a legfontosabb feladat, hogy a cselekvés lehetőségeit megteremtsük. Ne a szövegelését, hanem a cselekvés, a segélyezés lehetőségeit. Mi magyarok elég sokáig voltunk kedvezményezettek, most eljutottunk arra a szintre, hogy mi adjunk.

Bertalan Melinda
Ge. Á.

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.