Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

„Az igazat nem hamisítom, a hamisat nem igazítom”

2017. május 23. 12:27
Emléktáblát avattak Dr. Horváth Balázs, az Antall-kormány első belügyminiszterének tiszteletére kedd délelőtt a várkapunál.

„Az igazat nem hamisítom, a hamisat nem igazítom.” Ezzel a jelmondattal kezdte meg a megemlékezést dr. Horváth Balázsra Latorczai János, a KDNP Veszprém megyei szervezetének elnöke, utalva az egykori belügyminiszter hitvallására, mely életrajzi könyvének is mottója lett. Horváth Balázs nemcsak politikus volt, de aki ismerte, az tudta róla, hogy egy vidám személyiség, aki utolsó fillérét is a közösség javára, szobrokra, emlékművekre költötte – méltatta őt Latorczai.

Latorczai JánosLatorczai János

Ezentúl dr. Horváth Balázs emlékét is őrzi egy dombormű, melynek elkészültét példátlan összefogás előzte meg: önkormányzatok, ügyvédi irodák, kamarák, vállalkozások, civil szervezetek, magánszemélyek adakozásából valósulhatott meg a relief, melyet Hathala Péter szobrász készített – árulta el dr. Nánássy Elek, a Veszprém a Kereszténységért Alapítvány elnöke.

Az emléktábla avató ünnepségén Kövér László, az Országgyűlés elnöke is részt vett, aki szerint Horváth Balázs sorsában és politikai küzdelmeiben a rendszerváltás folyamata elevenedik meg.

Kövér LászlóKövér László

„Azért küzdött, hogy a sokszor kifosztott és megalázott magyarságot és Magyarországot a szabadság, a nemzeti önbecsülés és a szellemi, anyagi gyarapodás állapotába emelje, s noha kemény politikai küzdelmekben edződött, belső lényében mindig megőrizte és sugározta a veszprémi táj szelídségét” – fogalmazott Kövér.

Két évtizednyi ügyvédi pályafutás után, 1988-ban alapító tagja volt a Magyar Demokrata Fórumnak, 1990 és 1993 között pártja elnökségének tagja, az 1990-ben szabadon választott első demokratikus kormány belügyminisztere. Az országgyűlési választásokon - 1990-ben majd 1998-ban, 2002-ben és 2006-ban - négy alkalommal egyéni választókerületben nyerte el a választópolgárok bizalmát.

S bár az első szabadon választott kormány a posztkommunizmus áldozata lett, utólag mégis győztesnek bizonyult, hiszen e nélkül az áldozat nélkül "a nemzeti gondolat továbbmenetelő serege" 2010 után nem tudta volna lezárni Magyarországon a posztkommunizmus korszakát – tette hozzá Kövér László.

Ugyanez a törekvés tükröződik Horváth Balázs életében is: hogy a százszor lerombolt országot százegyedszer is felépítsük. A szabadság és a rend eszményét vallotta, amelyek nem egymást kizáró, hanem egymást kiegészítő fogalmak voltak. Belügyminiszterként ezt az elvet képviselte, ez tükröződött a minisztersége idején az Országgyűlés által elfogadott önkormányzati törvényben is. Őszintén hitt abban, hogy az államnak szolgálnia, és nem kiszolgáltatnia kell a nemzetet.

„Több volt ő, mint egy, a rendszerváltoztatás történelmi sodrásába belekerült értelmiségiből lett politikusok közül. Embersége, tartása a legjobbak és - ami a közéleti szereplők között nem gyakori - a legszerethetőbbek közé emelte őt. Egyúttal mércét is állított saját közössége, szeretett városa számára, amihez annak tartania kellene magát” – emelte ki a házelnök.

Hasonló összegzésre jutott Horváth Balázs ikertestvére, dr. Horváth György is: soha nem volt benne hatalomvágy, ő csak dolgozni akart – mondta el.

Domborműve nemcsak életére, de a nemzeti gondolathoz való hűségre is emlékeztet, melyet Kövér László és Latorczai János közösen lepleztek le. A táblát Márfi Gyula érsek szentelte meg, majd az ünnepi beszédek után a jelenlévők elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Az ünnepségen Rábai Zsanett szavalt verseket.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.