Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szenteket láthatunk Veszprémben

2017. május 25. 4:00
Persze csak szobor formában. Így viszont erős a kínálat: a múlt hónapban beharangozott Szent Mihály-szobor mellett Szent Imre, Szent Anna, Szent Joachim és Szűz Mária szobrával is gazdagodnak a veszprémi közterületek.

A Szent Annát, Szent Joachimot és Szűz Máriát ábrázoló szoborcsoportot a Szent Anna-kápolna előtt, a Ranolder téren helyeznék el.

A kör talapzaton három egész alakos, ember méretű ábrázolás jelenik meg: az ülő alak Szűz Mária, a két álló alak pedig Szent Anna és Szent Joachim. A művész Piller Csaba nemcsak a hívőket kívánja megszólítani, hiszen tudatosan törekszik arra, hogy a figurák ábrázolása a mai kornak is megfeleljenek. A szobor talapzata kiemelkedne a térburkolatból, ezzel is elősegítve a történetiség kifejezését. A mű anyagát tekintve „acry stal carrara” poliészter, a szék, amelyen Szűz Mária ül saválló acél. A tervezett avatás időpontja: 2017. július 26., Szent Anna napja.

Árpád-házi Szent Imre tiszteletének Veszprémben is hagyománya és kultúrája van. A legenda szerint titokban a város székesegyházának északi oldalán lévő Szent György-kápolna falai között tett tisztasági fogadalmat. Imre herceg emlékére a kápolna előtt állították fel bronzszobrát, Erdey Dezső 1940-ben készült alkotását. Szent Imre herceg születésének 1000. évfordulóján, 2007-ben Veszprémben is több helyszínen tartottak megemlékezéseket.

Most a Népfőiskola Alapítvány Lakitelek, valamint a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány az országosan már több helyen is felállított Szent Imre szobor egyik változatát ajánlotta fel a városnak. A felajánlók elképzelése szerint a szobor legméltóbb helye a Szent Imre téren lenne. A tervezett avatás időpontja: 2017. június 3. Az alkotás költségeit a felajánló a Népfőiskola Alapítvány Lakitelek, valamint a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány finanszírozza. A szobor lektorálásának, alapjának, talapzatának költségeit és a területet az önkormányzat biztosítja. A bronz alkotást Lantos Györgyi szobrászművész készíti el, melynek magassága talapzattal együtt 230 cm.

vehir.hu
további cikkek
Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. 2024. március 28. 15:09 További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44 Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.