Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Jövő péntekig számítson alacsonyan repülő vadászgépekre Veszprém felett

2017. május 31. 14:22 // Forrás: honvedelem.hu
Eddig tart ugyanis a hét ország részvételével zajló Load Diffuser 2017 nevű gyakorlat. F-16-osok, MiG 29-esek, Gripenek és társaik a veszprémi légtérben.

Napok óta tapasztalja, vagy már meg is szokta a vadászgépek látványát és hangját Veszprém felett? A hajmáskéri lőtér miatt ugyan évente többször is érkeznek ide magyar Gripenek, vagy más nemzet gépei, de az idei egy kicsit más mint a többi.

Illusztráció: Egy f-16-os a levegőbenIllusztráció: Egy f-16-os a levegőben

Ritkán érkezik ide ugyanis annyi féle repülő, mint amennyi a honvedelem.hu tájékoztatása szerint:

A június 9-ig tartó gyakorlat résztvevői: az US OHANG (United States Ohio Air National Guard, Ohio Légi Nemzeti Gárda) kilenc F-16 vadászgépe és két C-130 Hercules teherszállítója, a horvát légierő Mi-17 helikopterei, valamint a szlovén véderő PC-9 repülőgépei – ezek mind Kecskemétre települnek és onnan hajtják végre feladataikat.

A cseh légierő JAS-39 Gripenjei és L-159-esei valamint a szlovák légierő MIG-29, L-39 repülőgépei és és Mi-8 helikopterei csehországi, illetve szlovákiai bázisról érkeznek minden nap, és a kijelölt légtérben bekapcsolódnak a feladatokba. Az utolsó héten csatlakozik az Egyesült Királyság négy, Romániában állomásozó Eurofighter Typhoon vadászgépe is.

A gépek Kecskemétről indulnak. Fotó: Dr. Toperczer István alezredes

Ez Kecskeméten a harmadik Load Diffuser. Az első kettőt az Egyesült Államokkal együttműködve szervezték meg, 2008-ban Louisiana-ból repültek Kecskemétre F-15-ösök, míg 2010-ben szintén az Ohio Légi Nemzeti Gárda F-16-osai jöttek. Az idei találkozó előtt viszont a magyar fél felvetette, hogy érdemes lenne bevonni a környező NATO-tagállamokat is, az amerikaiak pedig vevők voltak erre, értékelték a magyarok kezdeményezőkészségét. Az egyezség szerint a jövőben háromévente rendeznék meg a Load Diffuser-t hasonló körben.

Ge. Á.

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.