Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Szépítsük együtt Veszprémet!

2017. június 1. 11:53
A közelmúltban életre hívott Városom Veszprém Mozgalomról kérdeztük dr. Temesvári Balázst, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. vezérigazgatóját.

– Milyen céllal alapították meg a mozgalmat?

– Van egy társadalmi felelősségvállalási programunk, amin belül civil szervezetekkel, intézményekkel, vállalkozásokkal, közoktatási szereplőkkel működtünk együtt a város szebbítése, jobbítása érdekében. Az motivált bennünket, hogy ezeket az egyéni, izoláltan működő kezdeményezéseket egy rendszerbe illesszük, a mozgalom ennek ad keretet. Olyan ez, mint egy mozaik, aminek a darabjai nem önmagukban, hanem egymás mellé illesztve alkotnak szép képet.

Városszépítés a CserhátonVárosszépítés a Cserháton

A civil szervezeteknek megvannak a saját kezdeményezéseik, amelyek a közvetlen környezetük szépítéséről szólnak. A mozgalomba bekapcsolódva a VKSZ Zrt. szakmai segítséget tud nekik adni ehhez, akár eszközzel, növényzettel, szakmai tanácsokkal. A mi küldetésünk az, hogy közös mederbe tereljük nemcsak a saját, hanem a tőlünk függetlenül létrejött ötleteket is.

– A lakosságot milyen formában lehet ebbe bevonni?

– Ha vannak olyan magánkezdeményezések, amelyekkel a várost kívánják szebbé, élhetőbbé tenni, akkor ezek is becsatornázhatók, meg tudjuk adni hozzájuk a segítséget. Hogy valóban legyenek ilyen aktív emberek, ahhoz nagyon fontos a kommunikációs felületek használata. Mi törekszünk a lakosság számára befogadható kommunikációt folytatni; ennek eszközei a weboldalunkon elérhető blogbejegyzések – amikkel szeretnénk betekintést adni a munkánk hátterébe, érzelmi kötődést kialakítani a szolgáltató felé. Működik a Városom Veszprém Facebook-oldal is, és igyekszünk olyan hagyományos felületeket is használni, amik a felhasználóhoz közel találhatók: ennek szellemében adjuk ki időszakosan a Veszprém Kalendárium füzetet, amelyet a postaládákon keresztül terjesztünk, de ugyanezen gondolat mentén helyezzük ki a szelektív szigetek környékén tájékoztató tábláinkat is, amelyeken a hulladékot illegálisan lerakók figyelmét hívjuk fel arra, hogy azt a Kistó utcai hulladékudvarban térítésmentesen átvesszük.

A magánszemélyek elérésében a civil szervezetekre is támaszkodhatunk: az egyes városrészi szervezetek rendelkeznek olyan helyi hálózattal, amin keresztül becsatornázhatók az ötletek. A vidéki példákat is leginkább a városrészi civil szervezeteken keresztül tudjuk megvalósítani, hiszen ők alkotnak olyan közösségeket, amilyenek a kistelepüléseken működnek.

– Mik az első tapasztalatok?

– Amikor a Fenntarthatóság mindenKOR programot szerveztük, az szellemiségében már ezt a mozgalmat idézte. Akkor hasonló küldetéstudattal rendelkező szervezeteket próbáltunk összehozni, hogy egy jobb felületen kommunikálhassuk a fenntartható fejlődés üzenetét. Folytatódnak a legfiatalabb korosztályokat – iskolásokat, óvodásokat – megcélzó edukációs programjaink is a hulladékgazdálkodásra, parkgondozásra vonatkozóan. Emellett a belvárosban virágültető akciót szerveztünk két civil szervezet közreműködésével. Ezeket az akciókat szeretnénk a jövőben is folytatni. Hogy a lakosságot minél hatékonyabban elérhessük, fontos, hogy jelen legyünk a nagyobb rendezvényeken is, így az Utcazene Fesztiválon is megtalálhatják a standunkat, de a VEN -nyertes diákrektor-jelöltet is támogattuk a kampányában, mert fontos, hogy az egyetemistákkal is megtaláljuk a közös hangot. De ugyanígy szeretnénk a társasházak közös képviselői felé is nyitni, akár a növények biztosításával. Indítanánk egy védnökségi programot is, amiben egy-egy közösség – lehet az társasház, civil szervezet, baráti társaság vagy akár vállalkozás – örökbe fogadhat egy területet, amit egy bizonyos térítés ellenében gondozhatnak.

Szeretnénk, ha a város magáénak tekintené a kezdeményezést, ez egy közös ügy, ami mindannyiunk aktivitásával tud működni és lehet sikeres. Abban bízom, hogy a Városom Veszprém az évek alatt egy egyre aktívabb, egyre jobban kiteljesedő mozgalommá válhat.

vehir.hu
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.