Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szobrot emeltek Szent Imrének a belvárosban

2017. június 3. 14:12
Szombaton felavatták Szent Imre szobrát a hercegről elnevezett téren Veszprém belvárosában.

A Népfőiskola Alapítvány Lakitelek, valamint a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány az országosan már több helyen is felállított Szent Imre szobor egyik változatát ajánlotta fel a városnak.

Az avatáson dr. Navracsics Tibor uniós biztos arról beszélt, hogy Szent Imre nemcsak szobor alakban, jelképesen van velünk, veszprémiekkel. A herceget életének egyik legfontosabb pillanata, szüzességi fogadalomtétele köti a városhoz, de családjának élete is szorosan összefonódik a településsel.

Szent Imre egyszerre volt magyar, keresztény és európai. Kulturális öröksége, a valláshoz kötődő, nemzedékről nemzedékre öröklődő hagyománya tesz minket igazán európaivá. Szent Imre Veszprém történelmének elemi része, amit a második világháború után egyszer már elismertek, amikor az egykor volt Búzapiac teret róla nevezték el. Mostanra a tér ismét felvette a herceg nevét, és már szobra is áll ezen a helyen.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke ünnepi beszédében felelevenítette a herceg életének történetét. Elmondta: Imre herceget élete első hét évében édesanyja, Gizella királyné nevelte, a második hét évben Gellért püspök gondjaira bízták, a harmadik hét évben pedig édesapja, Szent István készítette fel őt az uralkodásra.

21 esztendős korában édesapja Imre hercegre bízta a bihari dukátust, hogy diplomáciai és irányítói készségeit a gyakorlatban is fejleszthesse. 23 évesen győzelemre vezette seregeinket az országra törő Konrád német császár ellen, majd a béketárgyalásokat is sikeresen vezette. Ekkor határozta el Szent István, hogy az uralkodásra felkészült fia javása lemond a trónról. 1031 nyara végén már a koronázásra készültek Székesfehérváron, amikor megérkezett a szörnyű hír: Imre herceg halálos vadászbaleset áldozata lett.

Az elmúlt évezredben megtapasztaltuk: ha nem tudtak minket a politika terén vagy a harcmezőn, akkor mindig jön egy ügyeletes történelmi vadkan, és alattomos eszközökkel próbál minket térdre kényszeríteni – fogalmazott Lezsák. Édesapja azt tanította a hercegnek: ha a hit pajzsát tartod, rajtad az üdvösség sisakja is. Ez a tanítás napjainkban is érvényes.

A bronz alkotást Lantos Györgyi szobrászművész készítette el, melynek magassága talapzattal együtt 230 cm. A szobor leleplezése előtt Márfi Gyula érsek celebrált szentmisét.

Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.