Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

A népek egységének tisztelete a legfontosabb

2017. június 4. 18:47
Tanulság, összetartozás, elfogadás, büszkeség és jövőbetekintés: ezt jelenti a nemzeti összetartozás napja, amely erényeket a jövő generációinak is át kell adni – mondta el ünnepi beszédében Ovádi Péter, a Fidesz-KDNP vàlasztókerületi elnöke vasárnap délután.

Június 4-e 2010 óta a nemzeti összetartozás emléknapja, olyan ünnep, amely jelképében, üzenetében és emlékében is képes erőt adni a magyaroknak a viharos időkben, és emlékeztet nemzetünk egységének fontosságára. Az emléknap alkalmából vasárnap délután tartotta a helyi Fidesz szervezett ünnepséget a Városháza előtt, ahol Ovádi Péter, a Fidesz Veszprém megye 1. szàmú vàlasztókerületének elnöke tartott beszédet.

− A sors furcsa fintora, hogy ez a nap egyben egy olyan esemény évfordulója is, amely Magyarország újkori történelmének tragédiája – kezdte beszédét a képviselő. − 97 évvel ezelőtt ezen a napon kényszerítették ránk azt a békediktátumot, amely nevével ellentétben nem békét, hanem a magyar szívekben máig dúló vihart hozott magával. Elvették völgyeinket, hegyeinket, folyóinkat, és noha ennél nagyobb csapás is ért bennünket, azzal nem tudunk és nem is lehet megbékélni, hogy magyar testvéreinket idegen országhatárok mögé zárják és üldözzék őket magyarságuk miatt. Mert Trianon ezt hozta magával. Mennyire igazak Kölcsey szavai: „megbűnhődte már e nép múltat s jövendőt” – idézte a Himnusz sorait Ovàdi.

Hiszen legyőzendő akadályokkal a mai napig szembe kell néznünk, ám nem tekinthetünk sem ezekre, sem Trianonra kizárólagosan úgy, mint a nemzeti gyász pillanataira. A magyarok az évszázadok során számos alkalommal álltak talpra, mindig erősebben és bölcsebben.

− Manapság viszont egy új kihívással kell szembenéznünk, a felejtés veszélyével, ami minden háborúnál fenyegetőbb. Hiszen gyökerek nélkül csak vadhajtás leszünk, amit tövek nélkül az első komolyabb vihar elsodorhat. Pontosan ezért olyan fontos hogy emlékezzünk, hogy ünnepeljük magyarságunkat – hangsúlyozta a vàlasztókerületi elnök.

−Lehetne a mai nap a nemzeti gyász napja is, ehelyett viszont büszkén fordulunk Európa és a világ felé. Mi ez, ha nem revans Trianonért, és nem egy határozott üzenet azoknak, akik a mai napig rettegnek attól, hogy erőszakkal követeljük vissza majd elcsatolt földjeinket? Pedig amit üzenni akarunk a világnak, az egyszerűbb ennél: büszkék vagyunk magyarságunkra és érettebbek vagyunk annál, minthogy beforratlan sebeink miatt háborúzzunk.

Mert a népek egységének becsülete és tisztelete mindennél fontosabb, és a nemzeti összetartozás napja ennek ünnepe.

Tanulság, összetartozás, elfogadás, büszkeség és jövőbetekintés juthat róla eszünkbe, és én ezekre az erényekre fogom nevelni a gyermekeimet is – zárta gondolatait Ovádi Péter, ami után a jelenlévők elhelyezték az emlékműnél az emlékezés virágait.

Az ünnepségen Soós Andrea Dsida Jenő Psalmus hungaricus című versét szavalta.

Bertalan Melinda
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.