Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

A Földön egy rosszul beállított termosztát működik

2017. június 13. 12:54
Veszprém Megyei Klímastratégia kidolgozásának megalapozása címmel rendeztek konferenciát a Hangvillában kedden.

Silló Szabolcs, a Vibrocomp Kft. műszaki igazgatója elmondta, hogy a konferenciával szeretnének lehetőséget és fórumot biztosítani azoknak a szakmai és közigazgatási szervezeteknek, cégeknek, akik felelősséget éreznek a megye éghajlat-változási problémáinak feltárásáért és megoldásáért, egy élhetőbb jövő kialakításáért. Céljuk a résztvevők érzékenyítése a klímaváltozással kapcsolatos problémakörre, társadalmi szerepvállalás felé nyitás, igényfelmérés, ötletgyűjtés a stratégia kidolgozásához. A jelenlegi generáció feladata lenne a stratégiai irányvonalak meghatározása.

Ez a konferencia a formálható jövőről szólt, és arról, hogy Veszprém megyében milyen változások várhatók. Az előadások is e téma köré épültek fel az agrárium, a turizmus viszonyában, valamint a települések klímavédelmi kihívásairól is szó esett.

Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektorának szakterülete a levegőkémia. A konferencia előadássorozatát a Klímavédelem alapjai, tudományos háttere című előadásával nyitották.

Dr. Gelencsér AndrásDr. Gelencsér András

A téma globális kérdéseket vet fel, ahogy azt a közelmúltbeli események - mint az Amerikai Egyesült Államok elnökének döntése a klímaegyezményről - is mutatják, .

A klímaváltozás tény, ám nem mindenki számára világos, hogy milyen hatások érték a légkört, és a légkört alkotó elemek milyen mértékben változtak. A széndioxid 40%-os növekedése és az ózonréteg 4%-os csökkenése ijesztő lehet, még akkor is, ha ezeket szabad szemmel nem érzékeljük. Példaként a rektor a Mount Everest 13.000 méterrel való növekedéséhez hasonlította a láthatatlan termékek változását a légkörben. Annak ellenére, hogy a változásokat közvetlenül nem érzékeljük, társadalmunkra nagyban hatással vannak.

Bolygónk az elmúlt 2 millió évben drámai éghajlatváltozáson, azon belül gyors hőmérsékletváltozáson – 100 évenként 2 °C – os növekedés – ment keresztül. A letelepedés, írásbeliség kialakulása, a civilizáció fejlődésekor stabil klíma alakult ki. Jelenünkre vigyázva feladatunk e kegyelmi állapot megtartása. Jelenleg nincs a Földnek termosztátja, egy olyan stabil mechanizmus, ami az éghajlati paramétereket állandó értéken tartja, azaz nincs a Földünkön jól behatárolt átlaghőmérséklet. A legjelentősebb változás a sarkvidékeken vehető észre.

A klímaváltozás meghatározó természeti jelenségei a vulkánkitörések, az üvegházhatás és a csillagászati tényezők gyors változása. Az ember természetformáló képessége révén a klímaváltoztató jelenségekre is hatással lehet a levegőszennyezés, a gázok növelése, az üvegházhatás reprodukálása.

Az éghajlatváltozás megy a maga útján, és nem érdekli, hogy az emberek, vagy a Föld mit gondol erről. Viszont a tények alapján sajnos nem kételkedhetünk abban, hogy van ember által előidézett éghajlatváltozás.

Krónusz-Riskó Annamária
Domján Attila
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.