Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
2°C
2024. március 19. József
Veszprém
2°C

A Földön egy rosszul beállított termosztát működik

2017. június 13. 12:54
Veszprém Megyei Klímastratégia kidolgozásának megalapozása címmel rendeztek konferenciát a Hangvillában kedden.

Silló Szabolcs, a Vibrocomp Kft. műszaki igazgatója elmondta, hogy a konferenciával szeretnének lehetőséget és fórumot biztosítani azoknak a szakmai és közigazgatási szervezeteknek, cégeknek, akik felelősséget éreznek a megye éghajlat-változási problémáinak feltárásáért és megoldásáért, egy élhetőbb jövő kialakításáért. Céljuk a résztvevők érzékenyítése a klímaváltozással kapcsolatos problémakörre, társadalmi szerepvállalás felé nyitás, igényfelmérés, ötletgyűjtés a stratégia kidolgozásához. A jelenlegi generáció feladata lenne a stratégiai irányvonalak meghatározása.

Ez a konferencia a formálható jövőről szólt, és arról, hogy Veszprém megyében milyen változások várhatók. Az előadások is e téma köré épültek fel az agrárium, a turizmus viszonyában, valamint a települések klímavédelmi kihívásairól is szó esett.

Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektorának szakterülete a levegőkémia. A konferencia előadássorozatát a Klímavédelem alapjai, tudományos háttere című előadásával nyitották.

Dr. Gelencsér AndrásDr. Gelencsér András

A téma globális kérdéseket vet fel, ahogy azt a közelmúltbeli események - mint az Amerikai Egyesült Államok elnökének döntése a klímaegyezményről - is mutatják, .

A klímaváltozás tény, ám nem mindenki számára világos, hogy milyen hatások érték a légkört, és a légkört alkotó elemek milyen mértékben változtak. A széndioxid 40%-os növekedése és az ózonréteg 4%-os csökkenése ijesztő lehet, még akkor is, ha ezeket szabad szemmel nem érzékeljük. Példaként a rektor a Mount Everest 13.000 méterrel való növekedéséhez hasonlította a láthatatlan termékek változását a légkörben. Annak ellenére, hogy a változásokat közvetlenül nem érzékeljük, társadalmunkra nagyban hatással vannak.

Bolygónk az elmúlt 2 millió évben drámai éghajlatváltozáson, azon belül gyors hőmérsékletváltozáson – 100 évenként 2 °C – os növekedés – ment keresztül. A letelepedés, írásbeliség kialakulása, a civilizáció fejlődésekor stabil klíma alakult ki. Jelenünkre vigyázva feladatunk e kegyelmi állapot megtartása. Jelenleg nincs a Földnek termosztátja, egy olyan stabil mechanizmus, ami az éghajlati paramétereket állandó értéken tartja, azaz nincs a Földünkön jól behatárolt átlaghőmérséklet. A legjelentősebb változás a sarkvidékeken vehető észre.

A klímaváltozás meghatározó természeti jelenségei a vulkánkitörések, az üvegházhatás és a csillagászati tényezők gyors változása. Az ember természetformáló képessége révén a klímaváltoztató jelenségekre is hatással lehet a levegőszennyezés, a gázok növelése, az üvegházhatás reprodukálása.

Az éghajlatváltozás megy a maga útján, és nem érdekli, hogy az emberek, vagy a Föld mit gondol erről. Viszont a tények alapján sajnos nem kételkedhetünk abban, hogy van ember által előidézett éghajlatváltozás.

Krónusz-Riskó Annamária
Domján Attila
további cikkek
Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta A szavazatok 87,29 százalékát kapta meg az orosz elnökválasztáson Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő a jegyzőkönyvek 99,75 százalékának feldolgozása után - jelentette be Ella Pamfilova, az orosz központi választási bizottság elnöke. tegnap 14:55 Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Veszprém kártya Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Idén március 1-től éledt újjá a Veszprém kártya, azóta pedig meredeken emelkedik a népszerűsége a veszprémiek körében. Porga Gyula polgármester azt ígérte, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre, amit a kártyatulajdonosoknak biztosít a város. tegnap 22:11 Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről Az Adria InterCity június 18-tól szeptember 30-ig heti három alkalommal közlekedik a horvát tengerpartra, Splitbe Budapestről - közölte az MTI-vel a MÁV-START vasárnap. tegnap 10:52 Talpra Magyar Péter, hív a haza! Talpra Magyar Péter, hív a haza! Mivel a rendszer megdőlt péntek délután három órakor az Andrássy úton, ahol egy nagyobb pedagógustüntetésnyi ember gyűlt össze – majd sétált tovább egy része Karácsony Gelgőre - a belbudai Petőfi-imitátor zászlóbontásán, ezért ez már nem is publicisztika, csupán egy lábjegyzet Magyar Péter bestseller életművén.   tegnap 14:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.