Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
9°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
9°C

Lehet, hogy kamasz gyermeke is ezt az oldalt bújja

2017. június 26. 14:32
A Yelon.hu és a hozzá kapcsolódó telefonos alkalmazás azért jött létre, hogy a fiatal lányok és fiúk testről, lélekről és szexualitásról őszintén, tabuk nélkül beszélgethessenek felnőtt önkéntesekkel, mindezt teljes anonimitás mellett.

Ciki, hogy 15 évesen szűz vagyok? Ha van barátnőm, nem nézhetek pornót? Az orális szextől teherbe lehet esni? Van egy titkom, ami nagyon fáj, de senkinek nem merek beszélni róla. Mit tegyek?

Ilyen, és ehhez hasonlóak a leggyakrabban ismételt kérdések a Yelon csapatához, amelyet a gyermekjogokkal foglalkozó Hintalovon Alapítvány hozott létre februárban azért, hogy a tinik virtuálisan tegyenek fel kérdéseket, tájékoztató anyagokat érjenek el, vagy has szükségük van, rá személyes tanácsadást kérjenek.

Az információs honlapról és a hozzá tartozó mobilos csetprogramról az Index írt még pár hete, melyben megszólaltatták az oldal önkénteseit és a csetprogram vezetőjét is.

A Yelon a Google Playből és az App Storeból is letölthetőA Yelon a Google Playből és az App Storeból is letölthető

A szexedukációs program részeként a tinédszerek heti három alkalommal, hétfőn, szerdán és szombaton este 18-tól 22 óráig az önkéntes felnőttektől teljesen anonim módon kérdezhetnek. „Annyira védett a Yelon rendszere, hogy amint vége a beszélgetésnek, törlődik a teljes csetfolyam, nehogy valaki, aki a tini telefonjával babrál, elolvashassa. ”-írták. Azt mondják, 10-18 éveseknek ajánlják a Yelont, de ha nem indokolt az eset miatt, sosem kérdezik meg csetpartnereik nevét.

A Yelon csapatát olyanok alkotják, akik hosszú évek óta dolgoznak fiatalokkal. Van köztük nyelvtanár, gyermekjogi szakértő, testtudatoktató és nőiegészség-nevelő, nemzetközi mediátor, coach, szupervizor és krízistanácsadó szakpszichológus is.

Kerpel Éva, a csetprogram vezetője az Indexnek azt nyilatkozta, „erősen megszűrik a tinédzserekkel csetelő önkénteseket, akik a jelentkezés után komoly képzésen is részt vesznek. A tényszerű tudásanyag nagy részét e-learning-anyagból kell elsajátítaniuk, amit a Hintalovon Alapítvány munkatársai állították össze. Aki levizsgázott ebből az anyagból, háromnapos csoportos képzésen vesz részt, amelynek tematikája: test- és éntudat, gyermekjogok, szexuális és más abúzus, kapcsolatok, csetkészségek begyakorlása. A továbbjutóknak a következő lépés a minimum 3x4 órás gyakorlati képzés, amikor élőben csetelhetnek úgy, hogy egy mentor végig mellettük ül, és vigyáz, hogy a se gyerek, se az ügyelő ne sérüljön.”

A honlap szerint az önkéntesek nem mondják meg, hogy mit tegyen az akár kétségbeesett fiatal, csak információt és segítséget adnak ahhoz, hogy a lehető legjobb döntést hozhassák. Eddig több mint 650 órányi csetelést bonyolítottak le, melynek során volt olyan is, mikor a beszélgetést a cset keretein kívül folytatták. Az indulás óta eltelt lassan 5 hónap alatt a leggyakoribb csetes témák eddig szerelem és a szexualitással voltak kapcsolatosak, de szorongásról, félelemről és abúzusról is beszámoltak már a gyerekek.

Az oldalon nem csak csetelni lehet az önkéntesekkel, hanem tudásanyagokhoz, cikkekhez is hozzá lehet férni, mindezt témákra bontva. Testkvízt is kitölthetnek a kamaszok, és tippeket is találnak ahhoz, hogy mi az értelme annak, ha például eleget mozognak, vagy hogyan szőrtelenítsenek.

Érdekesség a fiataloknak készült oldalon, hogy a fent lenyíló menüben nem csak témák, kor és nemek szerint lehet választani a cikkek közül: a szülőknek ugyanúgy íródtak anyagok arról, hogy mit érdemes tudniuk a Snapchatről, vagy hogyan kezeljék azt, ha gyerek bevallja, hogy meleg, esetleg mit csináljanak akkor, ha rajtakapják pornó nézés közben, vagy hogyan viselkedjenek akkor, ha valamilyen gyerekkérdésre őszintén nem tudják a választ.

Címlapfotó: Yelon.hu

Ge. Á.
további cikkek
Ingyenes lesz a jogosítvány megszerzése a középiskolásoknak Ingyenes lesz a jogosítvány megszerzése a középiskolásoknak A magyar kormány legújabb fiatalokat támogató intézkedése szeptember 1-től lépérvénybe. 2024. március 14. 12:35 A lehetőséggel együtt felelősséget is kaptak a veszprémi fiatalok fiatalok A lehetőséggel együtt felelősséget is kaptak a veszprémi fiatalok Idén ősszel elfogadták Veszprém új ifjúsági koncepcióját, ami többek közt abban is kitűnik a hasonló dokumentumok közül, hogy megalkotásában több olyan helyi fiatal is részt vett, akik még a tizennyolcadik életévüket sem töltötték be. Meglepetést pedig bőven okoztak, amikor a közös munka zajlott. Ezekről is kérdeztük dr. Hegedűs Barbara alpolgármestert, aki végig ott volt a koncepció megalkotásánál. 2023. december 18. 16:30 Hogyan lázadhat egy jobboldali fiatal a konzervatív kormány mellett? Hogyan lázadhat egy jobboldali fiatal a konzervatív kormány mellett? Újabb veszprémi politikus neve jelent meg az országos politikában. Halmay Gábor, a Dózsaváros és a Jeruzsálemhegy egyik önkormányzati képviselője az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) ügyvezető alelnöke lett. Azt mondja, a konzervatív beállítottságú fiataloknak számos személyes támadással kell szembenézniük, de van egy nagy különbség liberális társaikhoz képes. Vajon mennyire trendi a fiatalok körében konzervatívnak lenni? Mi lesz a lázadó énjükkel ebben a politikai szervezetben? Ezekről is beszélgettünk. 2023. december 6. 12:07 Támogatja és visszavárja a fiatalokat Veszprém fiatalok Támogatja és visszavárja a fiatalokat Veszprém Öt olyan fiatal részesült a város ösztöndíjában, akiket állandó lakhelyük Veszprémhez köti, de jelenleg egyetemi tanulmányaikat nem itt végzik. 2023. november 19. 15:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.