Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Kiadványokkal segítik az energiafogyasztókat

2017. július 6. 4:31
Ön tudja, mi a teendő, ha eladja ingatlanát és új felhasználóhoz kerül a villanyóra? Vagy ha nehéz helyzetbe kerül és nem képes időben fizetni a rezsit?

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tapasztalatai szerint a legtöbb fogyasztó még mindig nincsen tisztában azzal, mi a helyes eljárás, ha új lakásba költöznek és a közműveket át kell íratni, vagy hogy milyen védelem illeti meg őket rászorulóként. Némileg ugyan javult a helyzet, és nő azok száma, akik ismerik a jogaikat, de még mindig rengetegen fordulnak a fogyasztóvédelemhez olyan esetekkel, hogy a szolgáltató fizetési kötelezettséget írt elő számukra, pedig már nem is hozzájuk tartozik az adott közmű.

Kolozsi Sándor, Scherer Zsolt, Vakli Károly, Rajkai PéterKolozsi Sándor, Scherer Zsolt, Vakli Károly, Rajkai Péter

A hivatal éppen ezért – a tavalyi évhez hasonlóan – kiadványokkal segíti a felhasználókat a homályos kérdések tisztázására. A Panasza van! Segítünk című fogyasztóvédelmi kiadványsorozatuk harmadik részében a felhasználóváltás mikéntjét mutatják be részletesen, kezdve onnan, hogy pontosan milyen esetekben kell bejelenteni a személyi változásokat a közműszolgáltató felé.

Téves elképzelés, hogy csak költözés esetén van erre szükség, bérbeadás vagy öröklés esetén is éppúgy kell jelezni, és nem csupán a beköltöző, hanem a kiköltöző félnek is kötelessége ezt megtenni – mondta el Scherer Zsolt, a MEKH szóvivője a Veszprém Megyei Kormányhivatallal közös szerdai sajtótájékoztatójukon. Ilyenkor a pontos adatok és a zárószámla fejében jegyzőkönyvet készítenek, a volt felhasználó szerződését megszüntetik, és egy újat kötnek a következő felhasználóval.

Dr. Kolozsi Sándor, fogyasztóvédelmi főosztályvezető szerint fontos, hogy a felhasználók együtt menjenek be az ügyfélszolgálatra a jegyzőkönyv kitöltésére, mert csak így kerülhetők el biztosan az olyan későbbi vitás helyzetek, minthogy az előző felhasználó nevén marad a közmű, és ha nem sikerül bizonyítani a tévedést, vele szemben állít fel jogerős fizetési kötelezettséget a bíróság.

A személyes intézkedés mellett szól az is, hogy a felhasználó csak így tudja a saját igényeire szabni a szolgáltatásokat. Ma Magyarországon kb. 55 ezer védendő fogyasztó van, ők azok a hátrányos helyzetűek, akiknek megfelelő bizonyítás mellett a szolgáltató köteles biztosítani a különleges bánásmódot. Utóbbi több okból is fakadhat: védendő fogyasztók lehetnek szociálisan rászorultak, fogyatékkal élők vagy egészségügyileg rászorultak is, például olyan személyek, akiknek létfontosságú, hogy az őket életben tartó gépek folyamatosan áram alatt legyenek.

A szolgáltató ilyenkor több módon is segítheti az ügyfeleit – erről ad tájékoztatást a Panasza van? sorozat negyedik kiadványa. Szociálisan rászorulók esetében lehetőség van például részletfizetésre, fizetési haladék kérésére vagy előre fizetős mérőóra használatára: ilyenkor egy előre beütött feltöltőkóddal lehet aktiválni a mérőórát, a fogyasztó pedig csak a korábban fizetett összegnek megfelelő energiát használ el.

Érdemes azt is tudni, hogy fizetési nehézség esetén bármely fogyasztó kérhet segítséget, védendő státuszt vagy részletfizetési lehetőséget, ezt azonban lehetőleg minél hamarabb kell jelezni a szolgáltatónál, hogy a kedvezmények lehetőségeivel még élni tudjon. A kiadványok ezen felül további hasznos információkkal szolgálnak, amelyek elérhetőek a kormányablakokban vagy a szolgáltatók ügyfélkapcsolati irodáiban.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.