Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Bejárni a világot egy vonatjegy áráért

2017. július 6. 2:00
Error fare. Így hívják azokat az eseteket, amikor a repjegy- vagy szállásfoglaló rendszerek valamilyen okból fogva hibás árakat tüntetnek fel, és amelyeket kihasználva 700 forintért San Francisco-ba is eljuthatunk, vagy pár százezer forintért akár világ körüli útra indulhatunk.

Néhány évtizeddel ezelőtt, amikor a repülőjegy árak még ugyanúgy égi magasságokban szárnyaltak, mint az utasokat szállító gép, egy egzotikus utazás vagy átruccanás az óceánon túlra úri mulatságnak számított. Aztán a 2010-es években beütött a wanderlust-láz (szabad fordításban nagyjából folyamatos vágyódás az utazásra), a fapados légitársaságok elkezdték hiperolcsón árulni a jegyeiket, a világot pedig meghódították az olyan közösségi kezdeményezések, mint a filléres vagy ingyenes szállást kínáló Airbnb vagy a couchsurfing.

És innentől kezdve nem volt megállás, hiszen az emberek rájöttek, hogy utazási iroda segítsége nélkül sem olyan nagy ördöngösség leszervezni a nyaralást vagy egy városlátogatást, ráadásul így sokszor jóval alacsonyabb áron megúszhatják a kiruccanást.

Van azonban az utazóknak egy ennél magasabb kategóriája, aki travelhackerként profi módon vadásszák le és használják ki a hihetetlennek tűnő ajánlatokat, az ún. error fare-eket. Ők azok, akik időnként három zacskó chips árából kihoznak egy európai utazást, egy Balin található ötcsillagos, medencés luxus apartmant pedig 125 ezer forint helyett 12 ezerért foglalnak le. A titkuk tulajdonképpen nem is nagy: ahelyett, hogy csak magukban mosolyognának, amikor a foglalási rendszerek 600 euró helyett 600 forintért kínálják a Kuala Lumpurba szóló retúr repjegyeket, rögvest lecsapnak az ajánlatra – és aztán élvezik a szerencsés fogás előnyeit.

Hasonló esetek felkutatására „szakosodott” Tóth Ákos, vagy ismertebb nevén Utazómajom is, aki néhány éve még repülőgépen sem ült, azóta viszont több mint 230 ezer kilométert utazott. Az egész szenvedély egy 70 forintos Ryanair repjeggyel kezdődött számára, amit egy újsághirdetésben látott. Azt az ajánlatot még nem használta ki, később viszont 8700 forintból az USA-t is megjárta, majd szép lassan egy több százezres követőtáborral bíró online utazásszervező oldalt hozott létre, ahol a napi legjobb ajánlatok mellett az error fare-ekről is beszámol.

Utazómajom / Fotó: Tóth ÁkosUtazómajom / Fotó: Tóth Ákos

Error fare-ek egyébként több okból is születhetnek. Az egyik leggyakoribb ok maga az emberi tévedés, hiszen hiába egyre automatizáltabb ma már az árazás is, minden feladatot nem lehet a gépekre bízni. Az ember pedig könnyen téveszt: rosszul gépeli a tizedesjegyeket, hibásan váltja át a valutát vagy elhagyja az üzemanyag pótdíjat. Mivel utóbbit csak utólag adják hozzá a rendszerekhez, váratlan hibák könnyen előfordulhatnak az új tarifák felvételekor és összeadásakor, de az is megeshet, hogy az Online Travel Agency-k bizonyos tarifakódok alatt egyszerűen csökkentett üzemanyag pótdíjjal kínálják a repülőjegyeket. Máskor pedig a böngészőkkel trükköznek, és néha egy-egy út Internet Explorerből megnyitva vagy más nyelven pár ezer forinttal olcsóbb lesz.

Egy egzotikus utat már 100 ezer forint alatt is kihozhatunkEgy egzotikus utat már 100 ezer forint alatt is kihozhatunk

Mindez elképesztően jól hangzik, ugyanakkor a travelhacker életmód ennél azért kicsit komplikáltabb. Hibás árak nem bukkannak fel minden egyes pillanatban, ahhoz, hogy felkutassunk és kifogjunk egy extrém olcsó ajánlatot, rengeteg időre és energiára lesz szükségünk, de minimum óriási adag szerencsére. És amire még ennél is inkább: rugalmasságra. A legjobb akciók tipikusan nem akkor tűnnek fel, amikor akarjuk, és nem arra a helyre és időpontra szólnak, ahova és amikor a nyaralást tervezzük, hanem Murphy törvényei szerint a legrosszabbkor. Ha viszont túl tudunk lendülni a nehézségeken, és a munkahelyünk is van annyira jófej, hogy meg tudjuk oldani a szabadságot, hihetetlen élményekben részesülhetünk fillérekért. Tóth Ákos például Európán belül ma már átlagosan 2-3 ezer forintért utazik, míg a kontinensen túlra 80-90 ezer forintból jön ki egy egzotikusabb út.

Tapasztalata szerint egyébként érdemes előre összeírni egy listát, hogy mik azok a helyek, amiket egyszer az életben szeretnénk meglátogatni, így könnyebb dönteni. De arra is figyelmeztet, hogy ha error fare-re bukkanunk, semmiképpen se forduljunk kérdésekkel az ügyfélszolgálathoz, hiszen akkor biztosan elesünk az ajánlattól. Foglaljuk le azonnal az adott utat, fizessünk, mielőtt azonban a szállás és egyéb szolgáltatások megszervezésébe fognánk, várjunk néhány hetet, hogy mi történik. Ha csak nem irreálisan alacsony árakról van szó, vagy nulla forintos útról, akkor a társaságok általában honorálják a szemfülességünket, vannak azonban ellenpéldák is. De akkor se szóljunk, ha egy több átszállásos útnak csak egy részét akarjuk lerepülni, szállást pedig inkább olyat foglaljunk, ami lemondható, így akkor sincs gond, ha törlik a jegyünk.

Ez persze tartogat magában némi rizikófaktort, de az olcsó utakról azoknak sem kell teljesen lemondaniuk, akik ennyire nem szeretnének kimozdulni a biztonsági zónájukból: új járatok indításakor és a fapadosoknál szinte minden héten vannak 10-20-30 %-os akciók, de számos, az Utazómajoméhoz hasonló oldal kínál a hihetetlenül olcsó ajánlatoknál kicsit drágább, de még mindig pompás utakat.

Bertalan Melinda
további cikkek
Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége A belföldi szállásfoglalók csaknem 80 százaléka két- vagy hároméjszakás üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre, a legtöbben az ország északi részére fognak utazni - közölte a szallas.hu pénteken. 2024. március 22. 11:16 A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak Bolond időjárást hozott magával 2024: mintha a természet folyamatosan egy hónappal előrébb járna, február végén már március végét idézően pompáznak a mandulafák, édes illattal töltve meg a levegőt, míg a Bakony árnyas fái között még hóvirágok kandikálnak ki az avarból. Bolond együttállás, de ha úgy nézzük, varázslatos. 2024. március 4. 11:35 Több évtizedes rekordot döntött meg a BAHART tavalyi utasszáma Több évtizedes rekordot döntött meg a BAHART tavalyi utasszáma Rekordévet zárt a Balatoni Hajózási Zrt., közel 2 150 000 utas közlekedett 2023-ban a BAHART járatain.  2024. január 30. 12:31 Buli van Európában, avagy téltemetés mesterfokon Buli van Európában, avagy téltemetés mesterfokon Szombaton kezdetét vette Európa leghíresebb farsangja, a velencei karnevál, a színes maskarát öltő emberek és a napokig tartó bulizás azonban nem csak Olaszország sajátja: februárban egymást érik a karneválok, ahol igazán látványosan űzhetjük el a telet, ha már tele van vele a hócipőnk. 2024. január 29. 15:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.