Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Ne dőljön be a csalóknak!

2017. július 11. 4:10
Új platformra költözött a bűnözés: a legtöbb vagyon elleni bűncselekményt már nem a hagyományos úton, hanem trükkös csalások révén követik el.

Erről Tahin László és Hebling Ernő rendőr alezredesek, valamint Orsós Károly rendőr őrnagy beszéltek kedden a rendőrségen, akik a nyugdíjas korosztálynak tartottak tájékoztatót a telefonos és internetes csalások módszereiről és azok elkerüléséről.

Orsós KárolyOrsós Károly

Orsós Károly elmondta, soha ilyen alacsonyan nem volt a vagyon elleni bűncselekmények száma, a lakásbetörések jószerivel elhaltak Veszprémben. A bűnözés viszont él, de megváltozott, és az utcán járőröző egyenruhás rendőrökkel nem megelőzhető. Ma az elkövetők inkább csellel és fortéllyal dolgoznak, a modern elektronikus eszközöket használják ki és leginkább a nyugdíjas korosztályt támadják.

Az egyik ilyen tipikus trükk a telefonos, egész pontosan az ún. feltöltőkártyás csalás. Hebling Ernő alezredes egy konkrét üggyel világította meg a módszer lényegét: a csalók valamelyik nagy mobilszolgáltató munkatársának adva ki magukat, ismeretlen vagy privát számról azzal hívják fel az áldozatot, hogy a mobilszámát egy nyereményjáték során kisorsolták, és a három lehetséges nyeremény közül a legkisebbet, pár százezer forintot nyert. Állításuk szerint a nyeremény átvételéhez semmi mást nem kell tenni, csak egy bankautomatánál regisztrálni és különböző utalásokat elvégezni.

Tahin László, Hebling ErnőTahin László, Hebling Ernő

Valójában erről szó sincs, a pórul járt áldozatok akaratukon kívül telefonkártyákra töltenek összeget, amit a csalók viszonylag biztos nyereménnyel járó szerencsejátékra költenek, majd egy hamis bankszámlaszám megadásával felveszik a pénzt.

Mit tehetünk?

  • Ne dőljünk be a megnyerő modornak! Nem létezik olyan eset, hogy játékban való részvétel nélkül nyerünk.
  • A privát számot használó, nyereményt hirdető személyek mindig gyanúsak.
  • Soha ne kezdjünk olyan műveletbe a telefonunkon, aminek nem tudjuk a kimenetelét!
  • Ha ilyen hívást kapunk, kérjünk segítséget másoktól, vagy egyszerűen szakítsuk meg a vonalat.
  • Pénzt soha ne adjunk át előre, csak ha már teljesített a szolgáltatás.

Hasonlóan a jóhiszeműségre alapoznak az internetes csalók is. Egy eset alkalmával például egy elkövető nagy értékű műszaki cikkeket rendelt online felületen, elfoglaltságaira hivatkozva pedig arra kérte az eladókat, postai csomagautomatába küldjék azokat, aminek a költségét átvétel után rögvest elutalja. Valójában ez sosem történt meg. Az eladók rendszerint kaptak ugyan egy bizonylatot az utalás megkezdéséről, amit még a bankban megmutatva is hitelesnek véltek, az ígért pénzösszeg viszont soha nem érkezett meg, csak egy nagyon jó hamis bizonylatról volt szó.

A hamis termékbemutatók tipikus elemeiA hamis termékbemutatók tipikus elemei

Éppen ezért nagyon fontos, hogy kerüljük a teljesen személytelen internetes vásárlásokat: igyekezzünk minél több információt kideríteni az ügyfélről, illetőleg addig semmiképpen se utaljuk el a pénzt, amíg nem érkezett meg az áru, vagy – ebben az esetben – addig ne küldjük el az árut, amíg nem érkezik meg a vételár – figyelmeztetett Hebling.

Veszélyek ugyanakkor nem csak az online térben leselkedhetnek ránk. Szintén a nyugdíjas korosztály kijátszására törekednek sokszor a termékbemutatók alkalmával is. Ennek egyik legjellemzőbb módja, amikor ingyenes egészségfelmérésre hívják az áldozatokat. A csalók rendkívül körmönfontak, nagyon ügyelnek a látszatra – mondta el Tahin László alezredes. A bemutató helyszíneként egy barátságos, legitim környezetet teremtenek, még néhány valós orvosi műszert, fehér köpenyt, orvosi táblácskát is beszereznek, és egy formanyomtatványt is kitöltetnek az emberekkel az állapotfelméréssel kapcsolatban, amin megadva a telefonszámukat majd újabb csalásba lehet belerángatni őket. A kiértékelés idejére viszont mindent megtesznek, hogy elszeparálják az áldozatot, így amikor bejelentik a véget hirdető rossz hírt, az még inkább megrémiszti a „pácienst”, és könnyebben rászedhető lesz arra, hogy megvegye a horribilis árú, de most akciós, ám még mindig több százezer forintos, gyógyulást ígérő csodagépet.

Tahin László a termékbemutatókon használt eszközöket szemléltetiTahin László a termékbemutatókon használt eszközöket szemlélteti

Ilyen persze nem létezik, a gépek nem gyógyítják meg a halálos betegségeket. Valós orvosokat nem névtelen termékbemutatókon kell keresni, az agresszív módon kínált eszközök pedig biztosan nem tesznek csodákat.

Bertalan Melinda

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.