Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprém Pannónia szíve

2017. július 13. 11:00
Berobban a fesztiválszezon. Feszt, Utcazene, Auer… sorolhatnánk a kísérőrendezvényekkel Veszprém kulturális csúcsidőszakának eseményeit. Kell ennél több?

Veszprémiek és a helyi viszonyok ismerői álmukból felkeltve sorolják: Rozé, Rizling és Jazz Napok. VeszprémFest, Utcazene, Auer Fesztivál. Július közepétől augusztus elejéig erről szól Veszprém. Méltán lehetünk elégedettek, boldogok, mert ezekben a hetekben városunk Pannónia szíve. Nálunk dübörög a kulturális élet színe, java. Nemcsak a nemzetközileg jegyzett nagy előadókra gondolok, hanem országosan kevésbé ismert, de általunk nagyon szeretett helyi alkotókra, művészekre is. Ha átéljük ezeket a pillanatokat, nyugodtan tekinthetünk előre az Európa Kulturális Főváros 2023 pályázatra.

Kell ennél több? Hiába a kánikula, de azért nem mondom azt, hogy: nem. Ezt nem mondhatjuk. Ami a világhálóra igaz, hogy itt egy másodpercre sem lehet megállni, fokozottan igaz ez a kultúra területére. Hiszen a világunk állandóan változik, minden nap új kihívással szembesít minket. Nem lehet a megszokott sémákban gondolkodni. Változni és változtatni kell.

Nem elég csak fesztiválokban gondolkodni. Városban kell gondolkodni, üzenetekben, ötletekben.

Veszprém szürkeállománya még a kulturális életénél is erőteljesebb. Nem lenne gond egy egész éves programot összedobni, amely évszakonként változna. Veszprémnek alapüzenetet kell megfogalmaznia, amit aztán évről-évre, évszakról-évszakra újraértelmeznénk. Ebben az újraértelmezésben nagyban a helyi művészekre, civilekre kellene támaszkodni. Csak ők tudják hitelesen megfogalmazni Veszprémet. Ilyen erős helyi háttér mellett még erősebb üzenete lenne a fesztiváloknak, a nemzetközileg jegyzett előadóknak, projekteknek.

Nagyon szívesen vennék részt olyan kocsmatúrán, ahol egyik állomáson Bozsik Péterrel a pálinkákról, másikon Fenyvesi Ottóval a zenéről beszélgetnék. Debreczeny Zoli és barátai fessék be az egész várost oda-vissza! Esténként Tóth Loon barátaival, vagy éppen Süle Zsolt és Trócsányi Gergő adjanak műsort a terken! A vendéglők készüljenek egy gasztro vonal mentén speciális helyi étkekkel! Teraszaikon pedig helyi zenészek adjanak műsort!… A megfáradtak pedig Poller Imivel, meg Kálazi Ágival menjenek egy kört a vár körül csendben, magukra figyelve. Közben pedig a veszprémi médiumok írják meg mindezt! Legyenek élő szerkesztőségek az utcán, a kocsmákban!

Mikor máskor, mint most az Európa Kulturális Fővárosa 2023 kapcsán valósítsuk meg mindezt!

Pethő Imre
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.