Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

5 dolog, amit imádtunk az idei Utcazenén

2017. július 24. 15:17
Spoiler: az óriáskerék nincs közöttük.

1. Az utcazenész megállók...

... ahol az énekesek egy szál gitárral is képesek voltak megbabonázni egész tömegeket, miközben emberien tapinthatóak is maradtak. Tetszett a színpadi fellépők profizmusa is, és hatalmas élményként szolgáltak, de az aszfalton kalapozó zenészekkel összehasonlítva ezek a produkciók mégis csak inkább hagyományos szabadtéri koncertnek érződtek. A Rákóczi utcai megálló mellett elsétálva viszont minden alkalommal azonnal megcsapott az a hamisítatlan utcazene hangulat.

2. A music box

Eddig is nyilvánvaló volt, hogy az utcazene nem egy „hagyományos” fesztivál, ilyen nincs még egy az országban. Különlegességekben ebben az évben sem volt hiány, hiszen a szokatlan utcazenészek mellett a Városháza előtt felállított nem mindennapi színpad tehette a koncerteket még élvezetesebbé. Az itt fellépő zenekarokat egy „zendobozban” láthattuk. Az élmény és a látvány különleges volt. A szervezők ráéreztek arra, hogy a koncerteken nem csak a hangzás (igaz a legfontosabb mégiscsak az), de a látvány is nagyon fontos. Ezt itt 100%-osan megkaphattuk a fények játékának és az egyedülálló színpadnak köszönhetően.

3. A guruló zongora

Szerettük a guruló zongorát. Először akkor láttuk, amikor vonultunk az emberekkel a Kossuth utcán. Ahogy felbukkant a tömegből, és nyilvánvalóvá vált, hogy ez egy ember irányította zongora, ami járműként funkcionál, nagyon meglepődtünk. Aztán később valahol mindig felbukkant, és vele együtt megjelent a „zongoraember” cinkos mosolya is. Azóta utána olvasva megtudtuk, hogy ez a fő állása, sorra járja a rendezvényeket, és egyébként nem tud zongorázni.

4. A lezárt belvárosi utcák

Az idei Utcazene egyik legnagyobb újítása, az este 9 után lezárt belvárosi utcák voltak. A környék lakói és az autósok ennek nyilván kevésbé örültek, viszont a fesztiválozók annál inkább. Az első két napban mintha nem is nagyon vették volna észre a szabad kóborlási lehetőséget, ám ez a péntekre és szombatra teljesen megváltozott. Az utolsó két napon az emberek úgy hömpölyögtek az utakon, mintha a tavalyi Budapesten, a foci EB utáni győzelmi mámorban lennének. "Ria ria Hungária" nélkül. Tetszett az emberek felszabadultsága.

5. Az utcabútorok

Egy fesztiválnak igazán jól áll, ha a külsőségekben is el mer, el tud mozdulni a gagyitól. Ilyen lépés az, hogy városszerte megjelentek az egyedi utcabútorok, amiket a klasszikus sörpadok helyett pakoltak ki a szervezők. Ez egy talán jelentéktelennek tűnő, mégis egyértelmű jelzése annak, hogy a fesztivél a falusi búcsúknál magasabb színvonalat képvisel - épp úgy, ahogy a Rozé Rizling Jazz Napokon sem eldobható műanyag pohárba mérik a bort.

Bertalan Melinda
Ge. Á.
Krónusz-Riskó Annamária
Schöngrundtner Tamás
Tokos Bianka
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.