Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Toulouse Lautrec művek az Egry múzeúmban / A világhírű francia posztimpresszionista mester 30 eredeti műve

2008. április 30. 9:53
A kiállítás alkalmából páratlan biztonsági riasztó rendszerrel látták el az Egry József múzeumot. A francia mester 30 munkáját nézhetik meg az érdeklődők a május 1-én nyíló kiállítás megnyítóját követően. A magángyűjteményben kettő rézkarcot, 28 litográfiát láthatnak az érdeklődők.
Badacsonytomaj alpolgármestere Sall Csaba elmondta, hogy számukra külön örömet jelent, hogy egy újabb világhírű mester alkotásainak biztosíthatnak helyszínt. A magángyűjtemény és a magángaléria tulajdonosa ingyen bocsátotta rendelkezésükre az igen értékes 30 darabból álló kiállítási anyagot. Csikós-Nagy Zsuzsanna gyűjtő Amerikában és Badacsonytomajon él. A Balatonhoz, a Badacsonyhoz, a tájhoz ezer szál fűzi. A kiállítás törzsanyagán fellelhető az úgynevezett sárgás, szépia kísérő szín, a többi műalkotás fekete és fehér.
Sall Csaba még hozzáfűzte,  így kettő kiállítást nézhet meg az érdeklődő, mivel az állandó Egry anyag is folyamatosan látogatható.
Az állandó Egry kiállítás 44 műalkotásból áll, festményekből és grafikákból - tette hozzá V. Dr. Fodor Zsuzsa a Veszprém Múzeumi Igazgatóság igazgatója.
A 153 cm magas Toulouse Lautrec a francia posztimpresszionizmus egyik legkiemelkedőbb festő-grafikus mestere volt. Az 1901. szeptember 9-én bekövetkezett haláláig két kézzel habzsolta az életet, imádta a Moulin Rouge-t, számtalan nőt festett, rajzolt le a szórakozóhelyen, a malomkerekű lokálnak plakátokat is készített, alkotásai mára felbecsűlhetetlen értéket képviselnek. Lautrec 37 évet élt. A róla készült fényképvelvétel Párizsban, 1889 környékén készült
A kiállítás október 15-ig látogatható.
Beke G. László

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.