Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megszűnik a közterekre és az udvarokba folyó csapadékvíz a Kertvárosban

2017. július 31. 12:00
A Budapest út területén júliusban kezdődött csatornázási munkák várhatóan korábban, két héten belül befejeződnek, már használható Budapest út eleje. A Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési Iroda vezetőjét kérdeztük a 290 milliós csatornafejlesztés részleteiről.

A Vehir új cikksorozatában a Veszprémet érintő fejlesztésekről olvashatnak részletesebben. Elsőként a júliusban kezdődött kertvárosi csapadékvízelvezető rendszer rekonstrukciójáról írunk, melyhez Lamos Péter, a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési Iroda vezetője nyújtott segítséget.

A város fejlesztési céljai közt régóta szerepel az infrastruktúra fejlesztése, így elmondható, hogy a projekt integráltan kapcsolódik a koncepcióhoz. A 290 millió forintos rekonstrukció során a Budapest út valamint a Balaton, Kabay, Muskátli, Rózsa, Tulipán és a Mikszáth Kálmán utcákat érintik a csatornafejlesztési munkálatok.

A városban alapvető környezeti probléma, hogy nem egységes koncepció szerint építették ki a csapadékvíz elvezető rendszert. Sok helyen hiányos, így jelen fizikai állapotában nem felel meg az csapadékvíz biztonságos elvezetéséhez.

A tervezési terület csatornázatlan utcáiban jelentős gondokat okoznak a nagy intenzitású, hirtelen lezúduló csapadékok. Az elmúlt évtizedekben jelentősen megnövekedett az érintett csatornák vízgyűjtő területén a burkolt felületek aránya, ami jelentősen növelte a lefolyás gyorsaságát és mennyiségét. A Budapest utcában a meglévő zárt rendszerű csapadékcsatorna többnyire még képes elvezetni a városrészen összegyűlt vizeket, azonban a megnövekedett mennyiséget már nem képes biztonságosan elszállítani ezért van szükség annak bővítésére- mondta a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési Iroda vezetője.

Lamos Péter, a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési Iroda vezetőjeLamos Péter, a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési Iroda vezetője

„Az unió Területfejlesztés Operatív Program (TOP) fejlesztési csomagja lehetővé teszi, hogy befejezzük az érintett városrész zártrendszerű csapadékvíz elvezető rendszert teljes kiépítését. Eddig a víz folyt, amerre folyt, nem voltak utcai elnyelők, a lakosság a kertjébe szikkasztotta a vizet, vagy kiengedte azt a közterületre. A rekonstrukció után minden, ami eddig kifolyt, le fog menni az új csatornába, és el lesz vezetve a befogadó Séd patakhoz”- mondta Lamos Péter érdeklődésünkre, majd hozzátette: a környező utcák is rossz állapotban vannak, így ez a fejlesztés megelőlegezi a teljes felületű útburkolat kopórétegének cseréjét(azaz az útfelújítást- a szerk.).

A csapadékvizeket jelenleg a Budapest úti és az Ady utcai főgyűjtők gyűjtik össze. Néhány A csatlakozó utcában többnyire nincs kiépítve csapadékvíz elvezető létesítmény, azonban fejlesztésnek köszönhetően ez a probléma megszűnik.

A munkafolyamat az utak sávos felbontásával kezdődik, majd az új csatornaszakaszokat fektetik le, ezek után megépítik a felszíni víznyelőket, végül helyreállítják a nyomvonalat- tudtuk meg az építkezés részleteiről.

Lamos Péter elárulta, a szerződés szerint 2018 tavaszáig kell végezni a munkákkal, a Budapest úton olyan jól haladnak a munkálatok, hogy várhatóan két héttel előbb, augusztus közepén befejezik azt, így a szakaszt vissza tudják adni a közforgalomnak.

a felújítás előtt így nézett ki a budapest út a kossuth utca előtt. itt hamarosan befejeződnek a munkálatoka felújítás előtt így nézett ki a budapest út a kossuth utca előtt. itt hamarosan befejeződnek a munkálatok

Amint befejeződik a rekonstrukció, megkezdődik a Budapest út útfelújítása, melynek során a Balaton utcáig felmarják a felső sávot és újraaszfaltozzák azt.

Lamos a jövőről szólva megjegyezte, a munkálatok nem fejeződnek be, ugyanis a Polgármesteri Hivatal nemrég adta be pályázatát arra a 2,8 milliárd forintos komplex fejlesztésre, melynek során az északi iparterületet, köztük a Pápai utat, a Henger utcát fejlesztenék, melynek része egy kelet-nyugati irányú út megépítése is.

Ge. Á.
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.