Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C

Hőség, tűzgyújtási tilalom, szabadtéri tüzek…

2017. augusztus 2. 14:55 // Forrás: Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Harmadfokú hőségriasztással indult az augusztus: a meteorológiai előrejelzések alapján a tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár a legmagasabb fokú hőségriasztást adta ki keddtől péntek éjfélig. Ezzel párhuzamosan továbbra is érvényes a június 20-a óta fennálló országos tűzgyújtási tilalom. Ennek ellenére több olyan tűzeset is történt a megyében,- legutóbb például a Várpalotához tartozó Baglyas-hegyen - amelyek emberi gondatlanságra vezethetők vissza.

A szabadtéren keletkező tüzek kilencvenkilenc százalékát az emberek okozzák, ami azt is jelzi, hogy kellő óvatossággal és gondossággal, az előírások betartásával az esetek többsége megelőzhető lenne. A hatályos jogi szabályozás értelmében tilos a kerti hulladék égetése, e tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben adhat felmentést, az égetés feltételeit és lehetőségét ebben az esetben a rendelet szabályozza. Arról, hogy mikor lehet a kertben égetni, a helyi önkormányzatnál lehet érdeklődni. Amennyiben az önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, akkor nem szabad avart és kerti hulladékot égetni. A külterületen lévő, lábon álló növényzet, a tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal.

Az országos tűzgyújtási tilalom miatt június 20-a óta tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A saját kertjében azonban mindenki szabadon grillezhet, bográcsozhat vagy sütögethet, azonban ilyenkor is be kell tartani az alapvető tűzvédelmi szabályokat, mindig legyen oltóanyag és olyan szerszám a közelben, amivel kordában lehet tartani a tüzet, amelyet természetesen egyetlen pillanatra sem szabad magára hagyni. Ha feltámad a szél, be kell fejezni az égetést. A sütögetés végeztével úgy kell eloltani a tüzet, hogy az ne tudjon visszagyulladni, a legjobb, ha öt-tíz centiméter föld vagy homok kerül rá.

Ha valaki megsérti a tűzgyújtási tilalmat, az okozott kár megtérítésén felül még tűzvédelmi bírsággal is sújtható. Ha egy szabálytalan égetés miatt keletkezett tüzet a tűzoltóknak kell eloltaniuk, a bírság mértéke 20 ezertől egészen 3 millió forintig terjedhet.

Országszerte sok munkát adnak a tűzoltóknak a forróság és a szárazság miatt keletkezett tüzek

Égő tarlókhoz, vasúti töltésekhez, lángoló mezőkhöz és mezőgazdasági gépekhez riasztják az egységeket- írja a katasztrófavédelem.

Szinte nincs olyan megye az országban, ahol ne dolgoznának a tűzoltók égő tarlókon, mezőkön. Hódmezővásárhely és Orosháza között több hektáron égett a gabona és a száraz fő szerdán. Ugyancsak egy elhagyott tanyaépület és a körülötte lévő száraz fű kapott lángra Debrecen mellett. Siklóson az árokparton gyulladt meg a száraz fű és a vágástéri hulladék. Üllőn a vasúti töltés mellett égett az avar. Szolnokon egy kombájn, Kunadacson pedig egy bálázógép és a körülötte lévő száraz fű gyulladt meg és égett le.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.