Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A csillagok felé

2017. augusztus 11. 4:30
Az év legszebb égi jelensége közelít a Perseidák meteorraj érkezésével. Irány Bakonybél és indulhat a csillagportya!

Az emberekben van valami ösztönös vonzódás a végtelen égbolt felé. Derült idő esetén előszeretettel fordítjuk a fejünket a szinte feketében játszó éjszakai égen pislákoló millió fény felé, az augusztusi csillaghullás idején pedig még az is keres egy fényszennyezéstől mentes pontot, aki nem éppen a romantikus lelkek közé sorolja magát.

A Perseidák mind közül az egyik legismertebb meteorraj, mely a legtöbb meteorhullást produkálja. Az első megfigyelések a Perseidákról még a kínai csillagászoktól származik Kr. u. 36-ból, a középkorban azonban már alig esik szó róluk. 1835-ben, Brüsszelben Adolphe Quetelet aztán újra felfedezte őket, s ő írta le azt is, hogy az augusztusban előforduló meteorok a Perseus csillagkép irányából sugárzódnak szét.

Aki szeretné minél többet elcsípni Szent Lőrinc könnyei közül, annak érdemes a tekintetét ezen a hétvégén is a Perseus csillagkép felé fordítania, de nem érezzük magunkat olyan profi asztrológusnak, hogy kapásból megtaláljuk ezt a pontot, jó alternatívát jelenthet a kerti pokrócos megfigyelés helyett a Pannon Csillagda. Sőt!

A csillagportya során a szabad szemes meteorit megfigyelés mellett egy csillagász szakvezetésével vehetünk részt meteorit bemutatón, emellett lesz távcsöves észlelés és filmvetítés, valamint éjszakai séta is várja a Bakonybélbe érkezőket. De akkor sem kell kétségbeesni, ha az időjárás úgy dönt, megfoszt minket e csodás égi jelenségtől. Ez esetben a Naprendszer vándorainak nyomába eredhetünk: csillagász tart izgalmas előadást az üstökösök, kisbolygók és meteorok kóborlásáról az űrben.

A program mindkét esetben előzetes regisztrációhoz kötött.

Időpont: 2016. augusztus 12. - 2016. augusztus 13.

Helyszín: Bakonybél, Pannon Csillagda

Ár: 2.500 Ft/fő

Program derült idő esetén:
20.30 Pénztár- és boltnyitás
21.15 Csillagász szakvezetésével meteorit bemutató a Pannon Csillagdában
Távcsöves észlelés a csillagda obszervatóriumában.
Acta Galilei planetáriumi filmvetítés.
22.15 Éjszakai séta Bakonybélben
23.00 Egy órás szabadszemes meteorit megfigyelés, lézertollas csillagkép bemutató
00.15 Érkezés a Pannon Csillagda épületéhez, a program vége.

A szabadtéri sétához és meteor megfigyeléshez ajánlott: polifoam, pokróc, túracipő, hosszúnadrág, pulóver, szúnyog-és kullancsriasztó.

Program borult idő esetén:
20.30 Pénztár- és boltnyitás
21.15 Csillagász szakvezetésével meteorit bemutató a Pannon Csillagdában
Acta Galilei planetáriumi filmvetítés.
A Naprendszer vándorai: üstökösök, kisbolygók, meteorok - csillagász előadás

További információ:

Pannon Csillagda
+36 88 461 245
info@csillagda.net

https://www.bfnp.hu/hu/programok/a-perseidak-meteorraj-megfigyelese-csillagportya

http://csillagda.net/

Bertalan Melinda
további cikkek
Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége A belföldi szállásfoglalók csaknem 80 százaléka két- vagy hároméjszakás üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre, a legtöbben az ország északi részére fognak utazni - közölte a szallas.hu pénteken. 2024. március 22. 11:16 A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak Bolond időjárást hozott magával 2024: mintha a természet folyamatosan egy hónappal előrébb járna, február végén már március végét idézően pompáznak a mandulafák, édes illattal töltve meg a levegőt, míg a Bakony árnyas fái között még hóvirágok kandikálnak ki az avarból. Bolond együttállás, de ha úgy nézzük, varázslatos. 2024. március 4. 11:35 Több évtizedes rekordot döntött meg a BAHART tavalyi utasszáma Több évtizedes rekordot döntött meg a BAHART tavalyi utasszáma Rekordévet zárt a Balatoni Hajózási Zrt., közel 2 150 000 utas közlekedett 2023-ban a BAHART járatain.  2024. január 30. 12:31 Buli van Európában, avagy téltemetés mesterfokon Buli van Európában, avagy téltemetés mesterfokon Szombaton kezdetét vette Európa leghíresebb farsangja, a velencei karnevál, a színes maskarát öltő emberek és a napokig tartó bulizás azonban nem csak Olaszország sajátja: februárban egymást érik a karneválok, ahol igazán látványosan űzhetjük el a telet, ha már tele van vele a hócipőnk. 2024. január 29. 15:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.