Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Augusztus végére kész az új demens foglalkoztató Veszprémben

2017. augusztus 8. 4:55
Az 55,6 millió forintos teljes beruházási költséggel létesülő épületrészt a Völgyikút utcai szociális intézményhez építik. Az új szárnnyal javul a demensek nappali ellátása a városban.

A Vehir új cikksorozatában a Veszprémet érintő fejlesztésekről olvashatnak részletesebben. A sorozat második részében a Völgyikút utcai szociális intézmény új szárnyáról írunk, melyhez ismét Lamos Péter, a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési Iroda vezetője nyújtott segítséget.

A völgyikút utcai szociális intézmény. fotó: GoogleA völgyikút utcai szociális intézmény. fotó: Google

A Völgyikút utcai szociális intézmény eddig hátrányban volt a demens ellátás szempontjából, most viszont változik a helyzet: 46,9 millió forintért építenek foglalkoztatót, társalgót, pihenőszobákat, emellett teraszt is. Az építkezés az uniós Településfejlesztési Operatív Program és Magyarország költségvetésének társfinanszírozásával, valamint VMJV Önkormányzatának költségvetéséből valósul meg.

Az új épületrész építése március végén kezdődött, a tervek szerinti befejezés pedig augusztus végére várható.

Az új szárny földszintes szintes lesz, melyben szociális helységeket, foglalkoztatót, társalgót, és tekintettel a gondozás nappali ellátás jellegére, a gondozottak részére nemenként pihenő szobákat alakítanak ki.

Március végén így nézett ki a felújítandó udvar. Fotó: Domján AttilaMárcius végén így nézett ki a felújítandó udvar. Fotó: Domján Attila

Az ezekhez kapcsolódó két vizesblokk megépítésén túl kialakítanak egy raktár és egy takarítószer tárolót is, és a már meglévő udvart is megújítják - mondta kérdésünkre Lamos Péter.

Az akadálymentesített épületben új eszközök beszerzését (asztalok, ágyak, heverők, kanapék, szekrények, informatikai eszközök, TV, függöny, karnis, fejlesztő eszközök) is a pályázati pénzből finanszírozzák, közel 3,2 millió Ft értékben.

A fennmaradó 5,5 millió Ft összeget az építés előkészítése- és járulékos költségei emésztették fel, például: tervdokumentációk készítése, műszaki ellenőrzés, hatósági eljárási díjak, stb.

Az építkezés megkezdésekor Brányi Mária alpolgármester azt mondta, hogy a beruházásnak köszönhetően a demenciával élők nappal egy biztonságos helyen tartózkodhatnak majd, ahol minden olyan gondozást megkapnak, amelyet eddig általában a családtagok végeztek el. A közvetlen cél megvalósulásával a projekt hozzájárul a családi terhek csökkentéséhez és a foglalkoztatottsági szint növeléséhez.

Ge. Á.

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.