Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Az Óváros Art Galéria csodái

2017. augusztus 14. 4:28 // Forrás: fotók: https://www.facebook.com/Óváros-Art-Galéria
Az Óváros Art Galéria Veszprém szívében, az Óváros téren 2010-től várja a festőművészek, iparművészek és keramikusok munkái iránt érdeklődőket és vásárlókat.

Horváthné Kalmár Katalin, a galéria tulajdonosa és megálmodója elmondta, hogy eredetileg veszprémi és környékbeli alkotók: festők, keramikusok és iparművészek munkáit szerették volna kiállítani és árulni. Ez a koncepció a hét éves fennállás alatt átalakult, bővült, figyelembe véve a vásárlói igényeket. A tulajdonos három gyermek édesanyja, akinek szívügye a galéria, amely sok örömet szerez neki.

A galéria nyitásakor nagy kutatómunkát igényelt a művészek felderítése, ma pedig már folyamatosak a megkeresések a művészek részéről.

Az alkotók között vannak, akik már a kezdetek óta kiállítanak a galériában, és folyamatosan megjelennek munkáikkal, de a névsor folyamatosan bővül. Ma már közel 60 festőművésszel és 50 iparművésszel ápolnak szoros kapcsolatot.

Az állandó alkotók között van több festőművész, köztük Hunyady Gábor, Holányi Julianna, Sáska Tibor, valamint B. Hegedüs Piros is, aki a zirci III. Béla Művészeti Szakgimnázium tanára is egyben. Végzős diákjai már második éve kaptak lehetőséget arra, hogy kiállítsanak a galériában.

A fiatal festőművész kiállítók közé tartozik Mozdény Viktória, aki pár éve van jelen a galériában, valamint Földesi Barnabás művésztanár, aki szintén Zircen tanít. Bors Ildikó pasztell munkái is helyet kaptak. Az állandó művészek sorát még hosszan lehetne folytatni.

Folyamatosan bővül tehát az alkotók köre, például budapesti keramikusok, ékszertervezők, táskatervezők is jelen vannak, mert a tapasztalat azt mutatta, hogy erre is van kereslet. A galéria számára fontos az egyediség, a különböző alkotások ötvözése: például egy kézzel készített fotóalbumon egy iparművész munkája is látható, egy másikon egy mini akvarell, ami nagyban is megtalálható náluk.

A galéria munkatársa, Antal Kinga, fotóművész elmondta, hogy a képcsarnokok megszűnésével megnőtt az igény a galériákra. Sok a törzsvendégük. Horváthné Kalmár Katalin szerint más az, ami egy veszprémi, és más, ami egy kecskeméti vagy debreceni galériában eladható. A letisztultságot, a minimalizmust, az újhullámos alkotásokat nem kedveli a veszprémi közönség, a vásárlók többsége a 40 év feletti korosztályból kerül ki, azonban törekednek a kínálat bővítésére, hogy a fiatalabb réteg is megtalálja az ízlésének megfelelő kerámiákat, ékszereket és magyar designerek alkotásait.

2017 januártól workshop-okat is szerveznek havonta egyszer, szombaton a galéria pincerészében, ahol hazavihető alkotásokat lehet készíteni, a foglalkozásokon általában 15-en vesznek részt, a helyek a meghirdetés után hamar betelnek. A Pagina Galéria alkotói is tartottak már foglalkozást, akik stencillel festettek fára és textilre. Az utolsó meghívott alkotó pedig Franta Ági kortárs lámpatervező volt. Felnőttek és gyerekek egyaránt részt vesznek a foglalkozásokon. A workshop a nyáron szünetel, de szeptembertől újraindul. A tervek között szerepel még kalligráfus és bútorfestő meghívása is.

Aki egyedi és igényes műalkotásokat szeretne látni és vásárolni, annak érdemes ellátogatnia az Óváros Art Galériába.

Tokos Bianka

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.