Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Katari diadal a veszprémi tereprallyn

2017. augusztus 14. 12:00
Idén 14. alkalommal rendezték meg a HunGarian Baját, mely eredményeit vasárnap délután hirdették ki.

Ünnepélyes rajtceremóniával kezdődött pénteken a Hungarian Baja terepralli verseny, amin a szakág legnagyobb nevei is részt vettek, köztük Nasszer Al-Attijah.

– A magyar verseny mindig nehéz, úgyhogy nagy csatára számítok, de természetesen a cél nem is lehet más, mint a győzelem. Először 2008-ban voltam itt, és azóta mindig nagy örömmel térek vissza. S hogy mi a taktikám? Nincs taktika, nyomom a gázt, ahogy bírom – nyilatkozta a rajt előtt a katari.

Fotó: hungarianbaja.comFotó: hungarianbaja.com

Fő ellenlábasa, a finn Mikko Hirvonen úgy fogalmazott:

– Hatalmas csatára számítok, mert tavaly nehéz pályát jelöltek ki a rendezők, tetszettek az erdei utak csakúgy, mint a lőtér. Nem lehet taktikázni, mert Nasszer nagyon nehéz ellenfél.

A szombati 140 kilométeres szakasz komoly kihívások elé állította a mezőnyt. A katari Nasszer al-Attijah délelőtt negyedikként rajtolt, és hamarosan ő diktálta a tempót. A délutáni szakaszt is ő nyerte, de így sem dőlhet hátra a versenyzőülésében, mivel Hirvonen karnyújtásnyi távolságra volt tőle. A harmadik helyről Jakub Przygonski várja a folytatást, míg a nap végén a legjobb magyar a kilencedik helyen álló Lónyai Pál volt, akinek a délelőtti szakaszon amiatt kellett háromszor megállnia, mert párásodott a szélvédő.

A vasárnap is megdolgoztatta a versenyzőket. Annyira, hogy a kétszeres Dakar-győztes Nasszer al-Attijah még inni is elfelejtett a majd’ száz kilométeres szelektív szakasz során, mert annyi dolga volt a tereppel.

Ám a kitartása nem veszett kárba, hiszen negyedszerre is sikerült a dobogó legfelső fokára felállnia.

– Nagyon örülök neki, hogy negyedszer is nyerni tudtam Magyarországon. Attól kezdve szeretem ezt a versenyt, hogy 2008-ban először itt jártam. Nem volt könnyű, egyáltalán nem, végig koncentrálni kellett, annyira, hogy a vasárnapi első szakasz végén azon kaptam magam, hogy elfelejtettem inni. De az időjárás jó volt, a pálya jó volt, sok szurkolót láttunk az út szélén, és az autónk is tökéletesen működött. Úgyhogy élveztük nagyon – mondta Nasszer al-Attijah.

Az első helyezett páros - Nasszer al-Attijah és Mathieu Baumel - a díjátadón megköszönték a szervezőknek a profin megszervezett versenyt, és elmondták, hogy a magyar rajongók jövőre is találkozhatnak velük a versenyen.

Az első három helyezett a Herendi Porcelánmanufaktúra különleges „kupáját” Ovádi Péter önkormányzati képviselőtől vehette át.

Ovádi Péter átadja az első helyezetteknek járó díjatOvádi Péter átadja az első helyezetteknek járó díjat

A 14. HunGarian Baja rally verseny eredménye az alábbi végeredmény szerint alakult.

Balról jobbra: Andy Schulz, Mikko Hirvonen, Matthieu Baumel, Nasszer al-Attijah, Kuba Przygonski, Guy ColsoulBalról jobbra: Andy Schulz, Mikko Hirvonen, Matthieu Baumel, Nasszer al-Attijah, Kuba Przygonski, Guy Colsoul

Autósok:

1. Nasszer al-Attijah, Mathieu Baumel (katari, francia, Toyota Hilux) 5:24:54,

2. Hirvonen, Schulz (finn, német, Mini John Cooper) 3:38 p h.,

3. Przygonski, Colsoul (lengyel, belga, Mini John Cooper) 8:02 p h., …

9. Lónyai, Horn (magyar, Porsche Macan) 41:21 p h.

Motorosok:

1. Stefan Svitko (szlovák, KTM) 5:37:54,

2. Ruoso (olasz, KTM) 16:53 p h.,

3. Brabec (lengyel, Husqvarna) 22:20 p h.

Krónusz-Riskó Annamária
Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.