Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Az indiai ételek varázslata az Oliva Étteremben

2017. augusztus 21. 6:00 // Forrás: fotó: facebook.com/hoteloliva
Indiai vega estet tartanak augusztus 25-én az Oliva étteremben. Az est főszakácsával, Dobos Tamás DJ-vel, a Transzcendentális Meditáció tanárával beszélgettünk.

- Mit lehet tudni az indiai este ételeiről és általában az indiai ételekről?

- Először is szeretném leszögezni, hogy bár van némi tapasztalatom az indiai vagy inkább ajurvéda konyha területén, de nem vagyok szakács. Az egész indiai gasztronómia az ajurvédára épül. Az ajurvéda egy nagyon ősi tudomány, ami sok ezer éves, de ha pontosan meg akarjuk határozni, akkor azt is mondhatjuk, hogy időtlen, mert a természet csendes intelligenciáját eleveníti fel. Szelíd gyógymódokkal és az egészséggel foglalkozik. Ennek van egy gasztronómiai része. Rámutat arra, hogy egy embernek hogyan kell táplálkoznia ahhoz, hogy összhangban legyen a fiziológiájával. Az ajurvéda különböző testtípusokat különböztet meg: ezek a vata, pitta, kapha. Mindhárom számára vannak kedvező és kedvezőtlen ételek, illetve életviteli szokások. Nyilván mindenkinek szüksége van mindenre, csak más-más arányban. Például egy vata típusú embernek előnyösebb, ha több zsiradékot eszik, és az sem mindegy, hogy milyet. Az ajurvéda olyat is használ, ami a nyugati gasztronómia számára kevésbé ismert, mint pl. a ghí, a tisztított vaj. Ez egy meglehetősen fontos alapanyag az indiai konyhában, a fűszerek is teljesen máshogy érvényesülnek vele. Egészségesebb és a telített és telítetlen zsírsavak arányát tekintve is a legideálisabb. Magas a füstpontja, sokkal ízletesebb és egészségesebb ételek készülnek vele.

Ez az est egyfajta ízelítőként fog szolgálni, hogy megmutassuk azoknak az embereknek, akik nem akarnak húst enni, hogy mit ehetnek helyette. A vegetarianizmusról lehet néha azt hallani, hogy veszélyes dolog. Hangsúlyozom, ez nem egyenlő azzal, hogy nem eszünk húst, inkább azzal, ha nem eszünk húst, akkor mit eszünk. Az embernek tisztában kell lennie a saját testtípusával, és tudnia kell, hogyan reagál arra, ha nem kap húst. Az ajurvéda és az indiai konyha elég széles alternatívát ad: többek között tejkészítményeket, fehérjéket, hüvelyeseket, babokat használ. Fontos alapanyag a mungóbab, amiből ezen az estén a dahl készül, ami egy sűrű leves, mindenféle zöldségekkel és fűszerekkel gazdagítva. Lesz szabdzsi, ami zöldségragu, lesz mellé csatni, ami édes-savanyú csípős gyümölcsszósz. Továbbá készítünk baszmati rizst, amely aromáját tekintve egy igen különleges rizs. Lesz bundázott zöldség (pakora), amit csicseri- vagy sárgaborsólisztes tésztába forgatunk, vagy helyette lehet választani purit, ami olajban sült lepényféle. Laktató ételekkel találkozhat tehát a közönség. Ehhez jön kétféle ital: az egyik egy gyömbérital, a másik a lasszi, ami egy nem túl sűrű friss gyümölccsel készült joghurtital. Ezt az ajurvédikus orvoslás az antibiotikum kezelések után ajánlja 5-6 hetes kúraként, amit ebéd után, sósan vagy édesen lehet fogyasztani, mely az egészséges bélflórát hivatott helyreállítani. Fontos, hogy frissen kell elkészíteni minden nap. A gyömbérital pedig serkenti az emésztést. Készítünk édességet is: ladut, ami csicseriborsólisztes édesség, nálam izgalmassá téve egy kis törökmogyoróval. Széles repertoárral várjuk az érdeklődőket. A cél az, hogy ha valaki eljön erre az indiai estre, akkor úgy érezze, hogy egy másik világba csöppen az ételek és az est egyéb más kelléke által .

- Honnan lehet beszerezni az alapanyagokat?

A mai világban nem jelent problémát az alapanyagok beszerzése. Budapesten is vannak olyan üzletek, ahol be lehet szerezni szinte már minden alapanyagot, köztük a fűszereket, amelyeket módjával kell használni: a kevesebb néha több. Nekem ez alapszlogenem, és nem csak a főzésben. Indiában rengeteg irányzat van jelen a konyhaművészet tekintetében, de nem célunk és képtelenek is lennénk rá, hogy ezeket mélységében bemutassuk.

- Az emberek mennyire nyitottak az indiai ételek felé?

Azoknak, akik már elindultak a vega életmód irányába, tekintélyes hányada már valamennyire nyitott is erre, és Ők szerencséseknek mondhatók. Amikor először ettem indiai ételt, én már afelé tendáltam, hogy vega legyek. Az első falatnál azt mondtam, hogy hazaértem. Olyan élményt adott, amit addig nem ismertem. Mindenféle tekintetben. Amikor eszel, akkor nem csak azért eszel, hogy jóllakjál. Az étkezés célja, hogy az érzékeinken keresztül is jóllakjunk. A színek, az illatok, az ízek – minden egyben jelen legyen. Amíg ez nincs meg egy ember életében, addig nem tapasztalta meg az igazi vegetáriánus életmódot. Magyarország ebben a tekintetben még gyerekcipőben jár, de sokan kezdik nyitogatni a szemüket. Az interneten rengeteg téves információ kering, de ha valaki kitartóan keres, az előbb-utóbb rátalál a helyes útra. Nekem ez küldetés, hogy elhozzam az embereknek, és ezen keresztül egyfajta kozmikus élményt kapjanak. A cél nálunk az, hogy az indiai, illetve ajurvéda konyhát az európai reformkonyhával ötvözve étkezzünk. Én 17 éve nem eszek húst, és nem hiányzik, mert tudom, hogy mit egyek helyette és azt is tudom, hogy mit ne.

- Van összefüggés az étkezés és a Transzcendentális Meditáció között?

- A TM-et nem lehet ettől elválasztani. 1998-ban tanultam meg meditálni, és két év meditáció után lettem vega. Ennek van egy tudati része: ha valaki gyakorol egy ilyen mentális technikát vagy lelki gyakorlatot, napi rendszerességgel, az magával hoz tudati változásokat, és egyre inkább érzi azt, hogy valami másra, mélyebbre vágyik, és ez a táplálkozás tekintetében is jelentkezik. Én egy olyan időszakban kezdtem meditálni, ami nem volt egyszerű számomra, mert sokszor voltam kimerült a munkám miatt. Ez a meditációval elsimult, amely számomra nagyon fontos kiindulópont és érkezés a mindennapokban. Ez kétszeri meditációt jelent naponta. 9 éve tanítom is a TM-et. Tudni kell, az élet minden területének megvan a védikus megfelelője: így beszélhetünk védikus zenéről, építészetről, asztrológiáról, mezőgazdaságról stb. Amikor a védáról beszélünk, nem ember által írt tudományra gondolunk, ez a természet csendes intelligenciája, a véda a teremtés mechanizmusa. A teremtésnek van egy szerkezete, ami az abszolútból, illetve tiszta tudatból épül fel az őselemek közreműködésével – tér, levegő, tűz, víz, föld − és bizonyos törvényszerűségek, vagy ha úgy tetszik, természettörvények tartják fenn a rendet a durva szintektől a legfinomabbakig. Ezek benne vannak az emberi fiziológiában is, és a már említett 3 dósába csoportosulnak. Az ajurvédikus pulzusdiagnózis alapján lehet kitapintani, hogy milyen típusú az ember, és azt is, hogy milyen egyensúlytalanság van a szervezetében, ennek megfelelően ad táplálkozási tanácsot vagy javasol gyógynövényes kúrát az ajurvéda.

Maharishi Mahehs Yogi volt az − akit a legtöbben talán a Beatles gurujaként ismernek − aki a védákat újraértelmezte, rendszerezte, és megismertette a mai modern világgal. Ennek gyakorlati technikája a TM, ami könnyen és rövid idő alatt elsajátítható. A transzcendálás nem egy önkívületi állapot, azt jelenti: túllépni, átlépni a gondolatokon. A TM-en keresztül mély nyugalmi állapotot lehet elérni éberen, amely akár 3-szor mélyebb pihenést biztosít, mint a mélyalvás, melynek hatására a mély stresszek is elkezdenek oldódni, ennek hatására pedig az élet minden területét gazdagítja. A mai kor embere rengeteg mély stresszel rendelkezik, ezeket az alvással nem tudja kioldani, a TM ebben igen hatékony segítség. Javítja a memóriát, hozzájárul a kreativitáshoz, és ami fontos, hogy semmilyen mellékhatása nincs az elmúlt 50 év több, mint 800 tudományos kutatása alapján. Fontos lenne, hogy minél többen megismerkedjenek ezzel a csodálatos tudással.

- Mennyire terjedt el a TM?

Kb. 25 ezren sajátították el napjainkig, valamint néhány iskolában is bevezették. Hollandiában található az egyik legnagyobb központ, illetve India középpontjában (brahmasztánjában) van egy nagy központ. Amerikában, Iowa-ban egy komplett védikus város épült fel, ahol egy Maharishi egyetem is működik. A mindennapi több száz, esetenként több ezer fős meditációk igen komoly rendezettséget adnak. Amikor egy ember meditál, akkor az összes agyhulláma rendezetté válik, amikor sokan meditálnak együtt, az nem összeadódik, hanem hatványozódik és a mai tudomány ismeri azt a jelenséget, amit Maharisi-hatásnak hívnak, mely szerint ha egy adott társadalom 1 százaléka meditál, akkor az az egész kollektív tudatra nagyon kedvező hatást gyakorol.

- A főzés mennyire lehet meditáció?

Az, hogy az étel milyen lesz, attól függ, hogy milyen a szakács tudata. Ha egy olyan ember készíti, aki meditál vagy legalább kiegyensúlyozott, érezhető lesz az étel minőségén. A főzés is lehet egyfajta meditáció, de nem hiszem, hogy a klasszikus értelemben vett meditációt helyettesíteni tudja.

Az indiai vega estet augusztus 25-ére szervezik az Oliva Étteremben, a részvételi díj 4900 Ft, amiből 3500 Ft lefogyasztható. További részletek az esemény facebook-linkjén.

Tokos Bianka
Szalai Csaba
további cikkek
Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Fehérbor kategóriában a balatonfüredi Figula Pincészet 2022-es Sóskút Olaszrizlingje, a vörösborok mezőnyében pedig a badacsonyi 2HA Szőlőbirtok és Pincészet 2019-es Syrah-ja nyerte el a Magyar Borszakírók Köre (MBK) által odaítélt, 2023-as Magyar Bor Nagydíjat. 2024. január 4. 11:45 Terítéken a glóbusz: amikor egy tucat idegen összejön főzni Terítéken a glóbusz: amikor egy tucat idegen összejön főzni Főzőkurzusra az ember elsősorban azért megy, hogy valamilyen különleges fogás elkészítésével ismerkedjen meg. De nem csak ezért érdemes menni: hanem azért, mert egészen más hangulata van annak, amikor egyedül kísérletezel a konyhában, meg annak, amikor egy csapat idegennel együttműködve hozol össze valami igazán finomat. 2023. december 27. 9:57 Karácsonymentés a konyhában: jöhetnek az utolsó pillanatos gasztroajándékok! Karácsonymentés a konyhában: jöhetnek az utolsó pillanatos gasztroajándékok! Finomak, ötletesek, nem mindennapiak, gyorsan elkészíthetőek, és a rájuk szánt időt és energiát tekintve garantáltan érzi a megajándékozott, hogy szeretettel gondolunk rá és fontos nekünk. Mindjárt itt a karácsony, ám ha még nem sikerült volna megtalálni a tökéletes ajándékot, ezekkel az egyszerű, ám nagyszerű gasztroajándékokkal az utolsó pillanatban is garantáltan meglepetést tudunk okozni. 2023. december 22. 21:53 A virsli dobogós helyen szerepel meleg gyorsételek rangsorában A virsli dobogós helyen szerepel meleg gyorsételek rangsorában  A virsli nem hiányozhat a szilveszteri asztalról, de a magyar lakosság 59 százalékkal a harmadik helyre sorolja a gyorsan elkészíthető meleg ételek ranglistáján a 75 százalékkal vezető rántotta és a 69 százalékos népszerűségű melegszendvics után – derült ki a Pick Zrt. reprezentatív felméréséből. 2023. december 31. 16:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.