Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Szent István örökségét őrizzük

2017. augusztus 20. 18:43
A Szentháromság téren rendezték meg az önkormányzat központi ünnepségét augusztus 20-án délután.

Az államalapítás ünnepén Porga Gyula polgármester volt a vezérszónok, aki szerint a veszprémiek István és Gizella örökösei, és ez felelősséggel és büszkeséggel tölt el minket.

– Ezer esztendővel ezelőtt Európa közepén István virágzó országot hozott létre, ami népünk fennmaradásának szilárd alapjává vált. Magyarország viharos időszakban született, de dacára a vérzivataros időknek, melyek évszázadról évszázadra megtépázták hazánkat, a túlélés bajnokaivá váltunk.

– Mi, veszprémiek tisztában vagyunk a hagyományok fontosságával – folytatta a polgármester. – Augusztus 20-án igyekszünk megidézni történelmünk, hőseink legendás alakjait, akik megvédték hazánkat az idegen támadások ellen. A magyar történelem nem diadalmenetek egymásutánisága, ezer év alatt rengeteg hibát követtünk el, melyekből tanulnunk kell.

Veszprém az önálló Magyarország szilárd tartóoszlopa a kezdetektől fogva. Feladatunk a kincsek továbbadása, melyeket ezáltal őrizhetünk meg. Ilyen kincs szabadságunk is, amiért ezrek és ezrek adták életüket. A szélfútta veszprémi várfalon magyar lobogó leng: ez nem történelmi véletlen, hanem elődeink küzdelmeinek eredménye. Nemcsak megőriztük, hanem gyarapítottuk is államalapítónk örökségét. Képesek voltunk összefogni, túléltük a megszállás kínját, a háború borzalmait.

Veszprém sikere, Magyarország sikere rajtunk múlik elsősorban. Tiszteljük múltunk nagyszerűségét, de fogadjuk az új idők új kihívásait is, melyek összefogásra és cselekvésre szólítanak minket! Egyesítve erőnket országunk gyarapítóivá válhatunk, jólétet biztosítva minden magyar számára – zárta ünnepi gondolatait Porga Gyula.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Ferenc pápa a mai világban megalázott Krisztusokról írt a nagypénteki meditációkban Ferenc pápa a mai világban megalázott Krisztusokról írt a nagypénteki meditációkban Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta. 2024. március 29. 16:57 Ferenc pápa tizenkét női rabnak mosta meg a lábfejét Ferenc pápa tizenkét női rabnak mosta meg a lábfejét Ferenc pápa tizenkét rabnak mosta meg a lábfejét az utolsó vacsorát idéző szertartáson a római Rebibbia büntetés-végrehajtási intézet női szárnyán csütörtökön. Közben Veszprémben krizmaszentelési szentmise vezette be a szent háromnap ünneplését. 2024. március 29. 10:20 Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Csütörtökön a nemzeti ünnep alkalmából rendezték meg az állománygyűlést, melynek helyszínéül az Agóra színházterme szolgált. A rendezvényen számos elismerést adtak át. A Légierő és a veszprémi Erkel Ferenc Városi Fúvószenekar közösen örvendeztették a nagyérdeműt. 2024. március 15. 14:33 Felgyúlt az első adventi gyertya Felgyúlt az első adventi gyertya Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés. 2023. december 2. 22:48

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.