Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C

Veszprém titkaiba vezető túrák

2017. szeptember 2. 12:00 // Forrás: fotók: Ács László, Kizmus Szabolcs, Bácskai Péter, Sas Tibor
2016 tavaszán indultak Veszprémben különleges városnéző túrák Raffai Csilla idegenvezetővel, a Pannon Egyetem Turizmus Tanszéke oktatójának vezetésével.

Raffai Csilla a Pest megyei Ikladról származik, 1997 óta Veszprémben él. Az idegenvezetői képesítés megszerzését követően a Pannon Egyetem Idegenforgalmi és szálloda szakán szerzett diplomát. Később már a Turizmus Tanszék oktatójaként védte meg doktori disszertációját. A Világjáró Klub és a Folyosógaléria szervezése mellett újabban Veszprémben és környékén tematikus városnéző túrákat, valamint három Bakony-Balaton Geopark régióban geotúrákat vezet.

- Miért kezdtél el tematikus városnéző sétákat szervezni?

- Veszprém tele van el nem mesélt történetekkel. Laczkó Dezső geológiai felfedezései (kavicsfogú álteknős ősmaradvány, több róla elnevezett vezérkövület), Cholnoky Jenő, Lóczy Lajos munkássága a várost geológiai értelemben amolyan klasszikussá tették. A Séd szépsége, a Kolostorok és kertek jelenlegi és egykori látnivalói, a malmok is elbűvölnek, ezekről rengeteget lehet mesélni. Az első túra tavaly tavasszal indult.

Vezetés óvóhely előttVezetés óvóhely előtt

- Ha jól láttam, a Veszprém másképp közösségi oldalán már elég szerteágazó a tematikus séták kínálata…

- A nyáron a geológia mellett a Séd menti malmokra koncentráltam. Megyeszékhelyünkön jelenleg csupán tervszinten létezik malommúzeum, működő malomba belépni már jó ideje nem tudunk. Úgy érzem, sokat kell még dolgoznunk azért, hogy ez a fontos veszprémi ipartörténeti érték ne tűnjön el nyomtalanul.

Augusztusban nagy érdeklődés közepette izzítottuk be a "titkos helyek" bejárására épülő programunkat is Belépni tilos? Velünk szabad! címmel. Az alternatív városnézés népszerűségét a bejárt helyeket körüllengő rejtélyek adják amellett, hogy ezek a helyszínek amúgy nem vagy csak szervezetten látogathatók. Első körben a Vár utca alatt húzódó közműalagutat, valamint a régi kisvasút alagútját látogathatták meg az esemény résztvevői. Most hétvégén pedig első alkalommal indul a veszprémi zsidó közösséget bemutató sétánk.

Kizmus Szabolcs fotójaKizmus Szabolcs fotója

- Honnan tájékozódhatunk a programokról?

- A Veszprém másképp egyelőre egy közösségi oldallal rendelkezik, ahol több hétre előre meghirdetjük a séták és egyéb események időpontját, de hamarosan elkészül saját honlapunk is. Igyekszem a jelenleg futó négy nagy témát idén minden hónapban meghirdetni. A fő célom, hogy a programkínálat előre ismert időpontokban, kiszámítható módon bárki számára elérhető legyen.

Kisvasút csoporttal, Sas Tibor fotójaKisvasút csoporttal, Sas Tibor fotója

- Honnan a városismereti tudás?

- Egyetemistaként elkezdtem gyűjteni a városismereti érdekességeket, történeteket. Igazán azonban kislányom születése óta fektettem erre nagyobb hangsúlyt és több időt. Ekkor fogalmazódott meg bennem a Veszprém másképp szemlélet, az alternatív városnéző séták koncepciója is. Az egyéni terepbejáráson, kutatáson, utánajáráson, személyes interjúk készítésén túl természetesen rengeteg helyismereti kiadványt, szakkönyvet is átolvastam, hogy a sétákon elhangzó történetek hitelesek legyenek. Számos helyi intézménynek is köszönettel tartozom a helytörténeti kutatómunkáért, így többek között az Eötvös Károly Megyei Könyvtárnak, a Veszprém Megyei Levéltárnak, a Laczkó Dezső Múzeumnak és a BaBaKO-nak. A zsidó séták anyagát a Veszprémi Zsidó Hitközség vezetője, Wittmann Zsuzsanna és Máthé Éva lektorálta. Mentoraim között említhetem többek között Balázs Györgyöt, Éllő Györgyöt, Molnár Jenőt, Magyar Jánost, Tamás Pétert, Frick Beatrixt, Wöller Istvánt. Geológiai ismereteimet Futó Jánosnak és Korbély Barnabásnak köszönhetem. Szerencsére a szervezésben is remek partnerekre találtam a sétaútvonalakon érintett vendéglátóhelyekben. A malomtúránk résztvevőinek a Frick malom melletti Fricska Bisztró frissítővel kedveskedik, az Oliva Hotel és Étterem pedig örömmel járult hozzá ahhoz, hogy a zsidó tematikus sétát tőlük indítsuk. De köszönettel tartozom a HATESZ egyesület tagjainak is, akik közreműködésükkel emelték a titkos helyeket bejáró sétáink hangulatát.

Tokos Bianka

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.