Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
4°C
2024. március 19. József
Veszprém
4°C

Mennyire változott a kötelező olvasmányok listája a gimnáziumokban?

2017. szeptember 11. 3:30
Az iskolában minden diáknak van mumusa. Akár egy tárgy, akár egy tárgyon belül egy adott téma. Ilyen lehet az irodalom órákról a kötelező olvasmány. Annak jártunk utána, mennyit változott az elmúlt években a kötelező olvasmányok listája. Erről kérdeztük Király Viktort, a Lovassy László Gimnázium irodalom tanárát is.

Egyelőre nincs tervben, hogy változtassanak a kötelező olvasmányok listáján a középiskolákban. Felmérések alapján a kortárs irodalmat szívesebben olvassák a fiatalok, ráadásul egyes szakemberek szerint az újabb műveken keresztül a klasszikusokat is jobban megérthetnék. Több tanár is próbál olyan köteteket becsempészni az órákra, amik tényleg érdeklik a gyerekeket, ám erre csak kevés idő jut a tanterv miatt.

A Lovassy László Gimnázium tradicionális iskola, mely az irodalomoktatásban is megmutatkozik. Király Viktor irodalomtanár elmondta, hajmeresztő változások nem következtek be az elmúlt 20 évben, talán csak az, hogy a 20. századi világirodalom kapott nagyobb hangsúlyt.

A kötelező olvasmányok listája ebben a gimnáziumban sem módosult, habár voltak erre tett próbálkozások. Az egyik, ha több alternatíva közül választhatnának a diákok, mit szeretnének az adott évben elolvasni. A világ megfoghatóbbá tétele régi vágy. Szerették volna, ha a kötelező olvasmányok adott témakörök köré épülnének. Ám a kötelező olvasmány mindig is az irodalomoktatás sarokköve volt, amire lehetett építeni az egész tantervet, így annak átalakítása igencsak sok problémát hozna magával.

A Lovassy László Gimnáziumban a 9. osztályban Homérosz, az Odüsszeia, a mitológiai történetek, Bibiliai szemelvények, Madách Imre, és Shakespeare-től a Hamlet került ismét a kötelező olvasmányok listájára.

10. osztályban a Zrínyi Miklós Szigeti veszedelme, Moliére Tartuffe-je, Voltaire Candide-ja, Stendhal Vörös és feketeéje mellett Katona József Bánk Bán-ja, Petőfi Sándor Az apostol című műve, Arany János Toldi estéje és Jókai Mór Az arany ember regénye van a tantervben.

11. osztályban Ibsen és Csehov műveket, Babits Mihály Jónás könyvét és Móricz Zsigmondtól a Rokonokat kell olvasniuk a diákoknak.

12. osztályban a szóbeli érettségi tételek határozzák meg leginkább, melyek azok az olvasmányok, melyek kötelező jellegűek. Illetve itt már a tanár is szabadabb kezet kap, egyeztethet a diákokkal. Ily módon Németh László, Thomas Mann, Franz Kafka, és Márai Sándor műveit olvassák.

Krónusz-Riskó Annamária

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.