Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ünnepel az örmény diaszpóra

2017. szeptember 17. 10:38
Az Örmény Nemzetközi Diaszpóra Fesztivál nyitónapján Veszprémben, az Agórában egész napos programsorozattal fogadták a nemzetiséghez tartozókat és az örmény kultúra szerelmeseit szombaton, amikor a független Örmény Köztársaság kikiáltásának 26. évfordulóját ünnepelték.

Délután az Öngörgető című filmet vetítették – Gulyás Gyula alkotása Pogány Gábor Benő szobrászművész Ararát szobráról szól –, majd David Sedrakyan és Ashot Baghdasaryan festő-és szobrászművészek kiállítását nyitották meg, este pedig Gurgen Ovsepyan operaénekes és a Mendelssohn Kamarazenekar adott hangversenyt Komitas és Hacsaturjan műveiből. A programot a Veszprémi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat és az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központ szervezte.

A hangverseny előtt Porga Gyula polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Mint mondta, egy nép életében a függetlenség kivívása jeles ünnep. Veszprém mindennapjainak fontos része az itt élő örmény közösség; kultúrájuk, küzdelmeik jeleit megtalálhatjuk a város utcáin.

Az örmény kultúra jeleit megtalálhatjuk Veszprém utcáinAz örmény kultúra jeleit megtalálhatjuk Veszprém utcáin

A nemzetiségi önkormányzat feladata, hogy minél többször, minél több helyre eljuttassa az örmény kultúrát – foglalta össze az Országos Örmény Önkormányzat misszióját elnökhelyettese, Avanesian Alex.

Örményország (Հայաստան) az emberi civilizáció kezdetei óta lakott. Időszámításunk előtt 600 körül az örmény királyságot az Orontida dinasztia alapította. 301-ben a világon először itt lett államvallás a kereszténység. Az örmény királyság 438-as bukása után Örményország a Szászánida Birodalmon belül volt autonóm terület, majd autonóm fejedelemség lett az arab birodalmon belül. 1045-ben a Bizánci Birodalom meghódította Örményországot, és ettől kezdve többnyire idegen uralom alatt kellett élniük: Bizánc után a mongolok, majd a törökök és perzsák szállták meg az országot. A XIX. század végére az örmény területek Törökország és Oroszország fennhatósága alá tartoztak. Keresztényként az iszlám Törökországban az örmények súlyos diszkrimináció áldozatai voltak, a török kormány 1915 és 1918 között lényegében hadjáratot szervezett az örmény kisebbség ellen, amelynek tagjait deportálás, vagyonelkobzás, kínzás, tömegmészárlás és éhínség sújtotta. A népirtást a török állam azóta sem ismerte el. Bár az első világháborút lezáró sèvres-i békeszerződés garantálta volna az önálló Örményország létrejöttét, a törökök nem tartották be a szerződést, és háború tört ki a két nemzet között. A háború következményeként Örményország szovjet megszállás alá került, és csak a Szovjetunió felbomlása után jöhetett létre a független Örmény Köztársaság. - wiki

A 2011-es népszámlálás során Veszprém megyében 120 fő vallotta magát örmény nemzetiséghez tartozónak, közülük 63-an a megyeszékhelyen.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.