Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mi zajlik a múzeum falai mögött?

2017. szeptember 18. 12:02
Művészettörténeti és muzeológiai tanodát indít a Laczkó Dezső Múzeum kisiskolások számára.

Indiana Jones valószínűleg a világ leghíresebb régésze, aki filmekből és sorozatokból ismert társaival együtt varázslatos világnak festi le a történelmet és a régészek, muzeológusok munkáját, ahol a felfedezett kincsek és a vitrinekben őrzött tárgyak fantasztikus titkokat rejtenek.

Bár a híres kalandok többnyire csak a fantázia szüleményei, ez nem jelenti azt, hogy az élet egy múzeumban ne lehetne kevésbé izgalmas. A művészettörténet továbbra is számos érdekességet rejt (olyanokat, amelyek néha a történetek alapjait is képezik), az idő vasfoga által kissé kikezdett műemlékek helyreállítása pedig ugyancsak lebilincselő elfoglaltság.

Kicsiben, de most ezekbe enged betekintést a Laczkó Dezső Múzeum 2017/18-as tanévre meghirdetett vizuális tanodája. A 30 alkalmas, ingyenes, kreatív alkotó szakkörre 3-6. osztályos általános iskolás diákok jelentkezését várják, akik szívesen megismerkednének azzal, milyen az élet a múzeum színfalai mögött, szívesen mélyülnek el az egyes művészeti korok remekeiben és igazi kihívásként tekintenek arra, ha hosszas és aprólékos munka során, de tulajdonképpen maguk állítják vissza eredeti állapotába az egykori tárgyakat.

A Sipos Anna művészettörténész és Hajdu Franciska kulturális menedzser vezetésével zajló foglalkozásokon a gyerekek művészettörténeti és muzeológiai ismeretekre tehetnek szert, betekintést nyerhetnek a restaurátori műhelymunka alapjaiba, kreatív alkotófeladatokban élhetik ki magukat, festhetnek és rajzolhatnak, emellett műterem- és múzeumlátogatásokon is részt vesznek, az elkészült alkotásokból pedig egy csoportos záró kiállítás nyílik majd a kurzus végén.

Az órák heti rendszerességűek, minden héten csütörtökön a 14:30-tól a múzeum Tanulmányi Raktárában (Veszprém Török Ignác utca 5.) várják a tanulókat, alkalmanként pedig egy-egy hétvégi program is lesz. Az első foglalkozás szeptember 14-én indult, de aki szeretne becsatlakozni, még semmiről nem késett le, az első alkalom csak bemelegítés volt.

A tanodában még 5 főnek tudnak biztosítani helyet. További információkkal kapcsolatban érdeklődni, illetve jelentkezni Hajdu Franciska kulturális menedzsernél lehet a hajdufranciska@ldm.hu e-mail címen vagy a +36205486325 számon.

A tehetséggondozó program az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Nemzeti Tehetség Program NTP-KULT- 17- 0019 számú pályázat keretein belül valósul meg.

vehir.hu
további cikkek
Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Nem csupán a régmúlt történeteit meséli el, komoly morális kérdéseket is felvet a Várbörtönben kialakított „Ember a rács mögött” című kiállítás, aminek hivatalos megnyitóját kedden délután tartották, most pedig már bárki szabadon látogathatja. Hogyan lehet büntetni úgy, hogy közben ne vegyük el a lehetőségét, hogy az ember visszailleszkedjen a társadalomba? Utópia mindez, vagy realitás? A választ a látogatókra bízzák miután megismerték Európa utolsó várbörtönéből kialakított múzeumot Veszprémben. 2024. április 3. 1:50 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07 A Somló-hegy kincseit mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum új kiállítása A Somló-hegy kincseit mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum új kiállítása A Magányos hegy kincsei - Évezredes történetek a Somló-hegyen címmel új régészeti kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Múzeumban január 30-án. 2024. január 25. 18:21 A kiskőrösi szlovák ház lett az év tájháza A kiskőrösi szlovák ház lett az év tájháza Veszprémben adták át az elismerést pénteken, a Tájházszövetség konferenciáján. 2023. október 6. 22:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.