Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Fontos a társasházak fokozott tűzvédelme

2017. szeptember 18. 16:32
Ha valaki nincs tisztában azzal, hogy a társasházban hova szabad vagyonvédelmi rácsot felszerelni, hol lehet a kerékpárt tárolni, hova lehet kitenni a kukát, vagy éppen a virágot, az most a helyi katasztrófavédelmi kirendeltség nyílt napján választ kaphat.

Szeptember 18. és 20. között minden nap 10 és 16 óra között az ország valamennyi kirendeltségén várja az érdeklődőket a Katasztrófavédelem, hogy feltegyék kérdéseiket a társasházak tűzvédelmével kapcsolatban.

A tűzoltók egész évben sorra járják a társasházakat és ellenőrzik azok tűzvédelmi helyzetét. Ezeknek az ellenőrzéseknek a célja nem a bírságolás, hanem az épületben élők biztonságának javítása, azonban gyakran mégis több százezer forintos bírságot kell súlyos, vagy ismétlődő hibák miatt kiszabni. Tavaly mintegy nyolcszáz alkalommal riasztották a tűzoltókat társasházban keletkezett tűzhöz, a hazai társasházakban összesen 3400 négyzetméternyi területen pusztítottak a lángok. Idén eddig 579 ilyen eset volt, nagy valószínűséggel ezeknek egy részét meg lehetett volna előzni.

Rauch József tűzvédelmi alezredes és Glöckl Antal tűzvédelmi őrnagy elmondta: 2016-ban Veszprémben 7 esetben kellett a tűzoltóságnak kivonulnia, 2017-ben pedig már megtörtént a hét eset, úgy, hogy az évből három hónap még hátra van.

A tűzvédelmi ellenőrzés során több dolgot is vizsgálnak: egyrészt a lépcsőházak, a menekülési útvonalak átjárhatóságát, a tárgyak elhelyezését. Felülvizsgálják az elektromos berendezéseket is. A szellőzők, elszívók tisztítása a társasházak feladata. A 14 méternél magasabban lévő legfelső használati szinttel rendelkező lakóépület központi szellőző rendszerét 3 évente tisztítani kell. A tisztítás révén elkerülhető, hogy a szellőző vezetékekben lerakódó por égésével a tűz az egyik épületszintről a másikra átterjedjen. Veszprémben 43 középmagas és 1 magas épület található, mintegy 20-25 ezer fős lakossággal.

A szakértők elmondása szerint a katasztrófavédelem ügyfélfogadási idejét a lakók kihasználják, egyre inkább eljut a lakóközösséghez a tűzvédelem fontossága, a szabályok betartásában javulás tapasztalható.

A Veszprém megyei kirendeltségek az alábbi címeken érhetők el:

1. Ajkai Katasztrófavédelmi Kirendeltség, 8400 Ajka Liliom u. 10/b.

2. Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltség, 8500 Pápa Major u. 20.

3. Veszprémi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, 8200 Veszprém Dózsa György utca 31.

Tokos Bianka
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.