Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
6°C
2024. március 19. József
Veszprém
6°C

Oktatás érdekképviselet nélkül?

2017. szeptember 20. 16:17
Érdemi érdekképviselet nélkül nem lehet javítani az oktatás minőségén, a tankerületi tanácsokba pedig a szakszervezeteket is be kellene vonni – erről beszélt szerdán Gerstmár Ferenc, az LMP veszprémi önkormányzati képviselője és Bán Mihály, a Pedagógusok Szakszervezete Veszprém járási titkára.

Gerstmár Ferenc felidézte: Ikotity István, az LMP országgyűlési képviselője augusztus végén írásbeli kérdéssel fordult az emberi erőforrás miniszterhez, melyben elsősorban azt firtatta, miért nem jöttek még létre a 2017. január 1-jétől hatályos tankerületi tanácsok, illetve kívánja-e bevonni a kormány a működésükbe a szakszervezeteket is.

A kérdésre a tárca államtitkárától érkezett válasz. Ebben azt írják: a tankerületi tanácsok célja a helyi igények becsatornázása, továbbá a kormányzati döntések érdemi szakmai információkkal való segítése, innentől fogva a szervezetek nem látnak el érdekvédelmi feladatokat, így a szakszervezetek bevonása nem elengedhetetlen.

A döntés ugyanakkor mind az LMP-s politikus, mind Bán Mihály szerint kifogásolható: az iskolák teljes államosítása a Pedagógusok Szakszervezetének egybehangzó véleménye szerint nehéz helyzetet szült mind a rendszer állapotát, az oktatás milyenségét és a gyerekek lehetőségeit illetően is. Ha viszont nincs ki közvetítse a kritikákat, az az oktatás minőségére is kihat. Éppen ezért a jövőben azt szeretnék elérni, hogy a tankerületi tanácsok ne csak formális szerepet töltsenek be, és igenis megjelenjen bennük az érdekképviselet.

Bertalan Melinda

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.