Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A VOSZ akár egy jóbarát

2017. szeptember 21. 12:00
A híresztelésekkel szemben nem ellenzéki szervezet. Ha kell, kritizálják, ha kell, támogatják a kormány vállalkozókat érintő intézkedéseit.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára, Dávid Ferenc a múlt hét folyamán a Bizalmi Kör nevű üzleti reggelin beszélt a szervezetről, és a vállalkozókat érintő aktuális ügyekről a balatonfüredi Baricska Csárdában.

A VOSZ egy klasszikus munkaadói szövetség, az egyesületi törvény alapján szerveződő civil szervezet, amely vállalkozói és munkaadói érdekképviseletként van bejegyezve. Ők az ország legnagyobb munkaadói szövetsége, hozzájuk tartoznak az önként belépő vállalkozókon és a komplett szakmai szövetségeken (pl.: fuvarosok, építőiparosok) kívül a Széchenyi Kártyáért folyamodók is, így a pontos taglétszámot csak tippelni lehet, nagyjából 45 ezren lehetnek.

Dávid Ferenc a vállalkozókat érintő kérdésekről beszélt BalatonfüredenDávid Ferenc a vállalkozókat érintő kérdésekről beszélt Balatonfüreden

Érdekképviseleti szervként a mindig aktuális kormány jóbarátjaként és szövetségeseként - ha kell kritizálják, ha kell támogatják a döntéseket- kívánja megteremteni a vállalkozók számára a lehető legjobb gazdasági klímát. A Széchenyi Kártyával kapcsolatos szolgáltatásokon kívül kulturális missziót is vállalnak, az elnök, Demján Sándor által 2003-ban alapított Prima Díjakat 19 megyében minden évben ők adományozzák.

A VOSZ és Kamara

Dávid Ferenc beszélt a VOSZ és a Kereskedelmi és Iparkamara kapcsolatáról is. Míg a kamara állami feladatokat lát el, a VOSZ érdekképviseletként működik, így nem mindig a felhőtlen a viszony, de fontosnak tartja, hogy a kettő egymásnak nem ellensége, és nem is lehet az a jövőben. Már csak azért sem, mert a Széchényi Kártyát 50-50%-ban tulajdonolják.

A főtitkár félórás előadásában kitért a vállalkozókat érintő aktuális ügyekre is, ezek közül pontokba szedve kiemeltünk néhány mondatot, megállapítást és kommentárt:

- a híresztelésekkel szemben nem tartják magukat ellenzéki szervezetnek

- a mai ellenzéki pártokkal nem lehet elérni semmit a vállalkozók érdekében

-nagypéntek, mint munkaszüneti nap: a munkavállalóknak jó, a kereskedőknek kevésbé, mert a nagyszombat nem munkaszüneti nap, így újra ki kell nyitni, ami a logisztikát nehezíti, és nagy a termelési értékkiesés

-december 24., mint munkaszüneti nap bevezetése: hasonló, mint a nagypéntek kérdése

- 14. havi nyugdíj, feltétel nélküli alapjövedelem és állampolgári nyugdíj: ezek bevezetése kiszivattyúzná a költségvetésből a pénzt. A feltétel nélküli alapjövedelem a világon sehol nem működik, a jól fejlett demokráciákban (Finnország, Kanada, Hollandia) is csak 5000 fős kísérleteket végeznek, az MSZP mégis azonnal bevezetné. Azon kívül, hogy a fél költségvetés rámenne, elősegítenék egyes társadalmi csoportok dezintegrációját, és „felkérés lenne a munkakerülésre.” Ezekhez a VOSZ nem adja a nevét.

Dávid Ferenc szerint az MSZP programjára rámenne a fél költségvetésDávid Ferenc szerint az MSZP programjára rámenne a fél költségvetés

-négynapos munkahét bevezetése, amit egy HR cég és a Párbeszéd Magyarországért is javasolt: szóra sem érdemes. ”Miért nem inkább kettő?”

-foglalkoztatás: a köztestületi kamarák nem biztos, hogy jó gazdái a szakképzésnek, mert kevés a fiatal szakmunkás. Ez azonban nem csak a szakképzés hibája, hanem demográfiai problémákra is vissza lehet vezetni: amíg az ötvenes években 200 ezer gyerek született évente, ma 90 ezer.

- közfoglalkoztatás: sokakat megoszt közgazdászoktól a politikusokon át a vállalkozókig. Jó ötletnek bizonyult a bevezetéskor, ugyanis 12%-ról lement a munkanélküliségi ráta 4% alá, de ennek másik hozadéka, hogy sokan a munka reményében otthagyják az iskolát, hogy munkához jussanak. Bizonyos régiókban életcél lett közfoglalkoztatottnak menni. Szabolcsban és Borsodban 30 ezernél is többen dolgoznak így, míg Győrben csupán kétezren. Sokan ki sem akarnak szállni belőle. A kormány látja, hogy ezen változtatni kell, így intézkedéseket is tettek. Felemelik az alsó korlátot 16-ról 18 évre, és közfoglalkoztatási korlátot is bevezetnek. A felmérések egyébként azt bizonyítják, hogy a nők könnyebben térnek vissza a piacra, mint a férfiak.

-bérunió: a Jobbik ötlete veszélyes történet. Magyarországra szinte egyáltalán nem alkalmazható, mert teljesen más gazdasági helyzetben vagyunk, mint például Ausztria. Az ottani bérszínvonalat nem a pénztárosok fizetése dönti el, hanem a technológiai fejlettség. Tehát jól hangzik a Jobbik ötlete, de „a racionalitásokat nem kéne elfelejteni.”

-túl sokan dolgoznak a közszférában, és túl sokat költenek rájuk. A VOSZ nem sajnálja a közintézmények dolgozóitól, a rendőröktől, tűzoltóktól, pedagógusoktól, nővérektől és ápolóktól a béremelést, de jobban át kellene gondolni a rendszert

-itthon 700 ezer bejegyzett vállalkozás létezik, ebből 500 ezer működik

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52 Város és vállalkozások, együtt, egymásért Város és vállalkozások, együtt, egymásért Három ínséges év után idén már konszolidálódni látszik a hazai gazdaság helyzete, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is szeretne felpörgetni azzal, hogy több területen és folyamatos jelleggel nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. Csütörtök este a VOSZ Veszprém vármegyei szervezete tartotta meg aktuális taggyűlését és fórumát, ahol az is elhangzott, milyen szimbiózis van az önkormányzat és a helyi vállalkozók között. 2024. március 22. 10:37 A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor Az idei húsvéti szezon előtt nem volt jelentős alapanyag-áremelkedés, ezért a húsfeldolgozók legalább a tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak, többségük 5-15 százalékos növekedést is vár az idei ünnepi időszakban, a kisebb üzemeknél a húsvéti forgalom elérheti az éves mennyiség 30 százalékát is - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szerdai közös közleményében, amelyben azt ajánlották a fogyasztóknak, hogy keressék a hazai termékeket, hiszen a magyar eredet a minőség garanciája. 2024. március 20. 12:07 A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése számít elsősorban - közölte a Profession.hu negyedéves reprezentatív kutatása alapján kedden. 2024. március 19. 13:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.