Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A telefonunk egyszerre jegyzetfüzet és bankkártya

2017. szeptember 23. 4:30
A rendezvényszervezőtől a webtervezőn át a mérnökig számos olyan munkakör létezik, ahol az ember a számítógépe meg az ügyfelek, partnerek között ingázik. Vannak, akik a jó öreg notesz + ceruza kombóval felszerelkezve érzik komfortosan magukat, de persze mindenre van egy app is, amiket viszont nem csak a munkában lehet hasznosítani.

Én magam appokkal felfegyverkezve vágok neki a dolgos hétköznapoknak. Vannak olyan alkalmazások, amik nemcsak a munkát, hanem általában az életet is megkönnyítik.

Miután sokadszorra hagytam el a mindenféle papírokra írt jegyzeteimet, rászoktam a Google Keep nevű jegyzetelő alkalmazásra. A program előnye, hogy mobilon (iOS, Android) és webes felületen (keep.google.com) keresztül számítógépről is elérhető, így az interjúk, sajtótájékoztatók, megbeszélések közben írt jegyzeteim egyfelől nem vesznek el, másrészt pedig nem kell az íróasztalomhoz visszatérve papírról begépelnem őket. Az app tökéletesen alkalmas bevásárlólisták készítésére, sőt, az egyes jegyzetekhez partnereket is felvehetünk, vagyis párunkkal közösen szerkeszthetjük a listát. Persze a hűtőre mágnessel feltapasztott cetlit is „közösen szerkeszthetjük”, hogy aztán jól otthon felejtsük.

Akinek Apple telefonja és számítógépe van, az már megszokhatta, hogy az iPhone értesítéseit a számítógépén keresztül is kezelheti. A jó hír, hogy az Android+Windows kombóval élő többségnek is van lehetősége ilyesmire. Ehhez a Pushbullet nevű alkalmazást kell telepíteni a telefonunkra, plusz az ugyanezen a néven futó böngészőkiegészítőt a számítógépen a Chrome-ba, Firefoxba, Operába, vagy más böngészőbe, amit használunk. Miután mind a mobilon, mind a böngészőben bejelentkeztünk az alkalmazásba, a számítógépre is meg fogjuk kapni a telefonunk értesítéseit, sőt: a beérkező sms-ekre a gépről is válaszolhatunk, és ha akarjuk, a beérkező hívásokat is kinyomhatjuk anélkül, hogy át kelljen mennünk a másik szobában csörgő telefonért (amúgy fel is vehetjük a hívást, de ennek ugye sok értelme nincs, ha a telefon tényleg ilyen messze van tőlünk).

Az élet számos területén nyújt egyszerű megoldást az OTP által fejlesztett Simple alkalmazás. Miután az appban beállítottuk bankkártyánk adatait, könnyedén fizethetünk olyan szolgáltatásokért, amik máskor időt rabolnak tőlünk. Például a parkolásért: nem kell többet parkolóórát keresgetni meg sms-számokat leolvasni: a Simple GPS-adatok (vagy ezek híján cellainformációk) alapján megmondja, hogy melyik zónában vagyunk, és ott meddig és mennyit kell fizetnünk. A parkolást egyetlen gombnyomással elindíthatjuk, és ugyanilyen egyszerűen le is állíthatjuk, ráadásul beállíthatunk automatikus lejárati időt is, hogy akkor se fizessünk többet, ha megfeledkeznénk a stop gombról. A Simple azonban mást is tud: sorbanállás nélkül vehetünk autópálya-matricát, mozi- színház- és koncertjegyet, rendelhetünk taxit Budapesten vagy ételt vidéken is, sőt, már egyes italautomatákból is vehetünk üdítőt anélkül, hogy aprót kellene keresgetnünk a pénztárcánkban. Ez utóbbi funkciót Veszprémben még nem tesztelhetjük, Fehérváron és Győrben viszont már több okos italautomatát is találhatunk.

Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.