Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

FOTOVOLTAIKUS RENDSZEREK A KÖLTSÉGHATÉKONY MŰKÖDTETÉSÉRT

2017. szeptember 28. 22:21
Közel 134 millió forintból valósíthatta meg a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet azt az energetikai korszerűsítési programot, mely nemcsak jelentős megtakarítást eredményez az intézmény számára, de a környezet védelméhez is hozzájárul. A beruházás során három épületben építették ki a fotovoltaikus rendszereket. A projekt szeptember 30-án zárul.

Újabb fejlesztést hajthatott végre a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet európai uniós és hazai forrás bevonásával: ezúttal a költséghatékony működtetés és a globális energiaproblémák mérséklését célozta a beruházás. Az energetikai korszerűsítés keretében a központi igazgatási épületen, a II.-III pulmanológia épületén, valamint a orvosdiagnosztikai épületen elhelyezett fotovoltaikus elemek: inverterek és napelemek alkalmazásával összesen 87.600 kWh energia termelhető évente, az új rendszer a tüdőgyógyintézet elektromos energiaszükségletének 50 százalékát fogja biztosítani.

A beruházás során az érintett épületekre 826 darab napelemet telepítettek, melyekhez 13 darab invertert szereltek fel. A megtermelt energia az egészségügyi intézmény világításának biztosításában kap jelentős szerepet. A kivitelezési munkákat követően sikeresen lezajlott a próbaüzem, így a kiépített rendszerek működtetése hamarosan megkezdődhet.

Az érintett épületek energetikai célú modernizációjával az egészségügyi ellátási tevékenység során alapvető szükségességű komfortfeltételek váltak biztosítottá, ugyanakkor az intézmény működtetése igazolhatóan költséghatékonyabbá válik.

A fotovoltaikus rendszerek kiépítésével és használatával jelentős energia-megtakarítás érhető el, mely korábban negatív előjellel kényszerű energiapazarlásként jelent meg. Ennek mérséklése az intézményi megtakarítás mellett hozzájárul a globális energiaproblémák (energiafelhasználás növekedése, károsanyag-kibocsátás növekedése) mérsékléséhez, megoldásához.

A projekt címe: Fotovoltaikus rendszerek kialakítása a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézetben

A projekt azonosítószáma: KEHOP-5.2.11-16-2016-00093

A kedvezményezett neve: Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet, Farkasgyepű

A támogatás összege: 133.833.934 Ft

A projekt összköltsége: 133.833.934 Ft

A támogatás mértéke: az elszámolható költségek 100 %

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.