Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Ismét TEDxBenedekHegy Veszprémben

2017. október 5. 12:01
Október 7-én, szombaton második alkalommal rendezik meg a TEDxBenedekHegy konferenciát az Agóra Művelődési Központban. A rendezvény kapcsán Pusztai Ádámmal a konferencia kurátorával és főszervezőjével beszélgettünk.

- Akik még nem hallottak a TED-ről és a TEDx-ről, mondjuk el nekik, mit is takar az elnevezés?

A TED – Technology, Entertainment, Design azaz technológia, szórakozás és tervezés - egy nonprofit szervezet és különleges konferenciasorozat, amely elkötelezett a „Gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni” eszméje mellett. A TED teljesen megváltoztatta a korábban megszokott konferenciaélményt, így vált a világ talán legizgalmasabb, legkeresettebb és legkomolyabb, nem szigorúan szakmai jellegű konferenciájává.

A TEDx program a licensz alapú, önálló helyi szervezésben megvalósuló TED-szellemiségű eseményeket fogja össze világszerte. Erre utal az „x” a TED mellett. A TEDxBenedekHegy is egy ilyen licensszel rendelkezik.

- Hogyan jött az ötlet, hogy Veszprémbe is elhozzátok ezt a fajta konferenciát?

2013-ban Magyarországon nem volt annyira elterjedt a TEDx, amikor egy barátommal voltam fent Budapesten egy ilyen konferencián. Úgy jöttünk el az eseményről, hogy ilyet nekünk is szerveznünk kell. Azt láttuk, hogy Veszprémben nagyon sok kulturális esemény van, viszont olyan, ami kifejezetten „szellemi csemegét” jelent és nem szakmai konferencia, még nem volt. Két dolog került fel a bakancslistánkra. Egyrészt, hogy szeretnénk egy ilyen konferencián mint előadó részt venni, másrészt pedig, hogy szeretnénk egy ilyen konferenciát Veszprémben szervezni, ami 2016-ban teljesült is.

- Témáját illetően miben lesz más ez a konferencia, mint a tavalyi?

Az első konferenciának az „ernyőtémája” Túl a határainkon volt. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mi az, amit nekünk, mint embernek – akár külső vagy belső határról legyen szó – át kell lépni, meg kell érteni, vagy akár meg kell ismerni. Az idei témánk pedig az Elmúló jövő. Ez alkalommal arra szeretnénk válaszokat kapni, hogy mik azok az események, vagy döntések, amik előrelendítenek minket. Mi az, amire figyelnünk kell, hogy a jövő jobb legyen? Mik azok a kérdések, amiket csak a jövőben kellene feltennünk, és mi történik akkor, ha azokat most feltesszük?

- Hogyan választjátok ki a konferencia témáját? Van esetleg valamiféle előírása a TED-nek?

A témaválasztás nem egy egyszerű folyamat, mert mind a TED-nek, mind a TEDx-nek sok szabálya van, amit ezzel kapcsolatban is be kell tartanunk nekünk szervezőknek. Nem szabad a témának túl konkrétnak lennie, inkább elvontabb, absztraktabb címekben kell gondolkodnunk. Egy példán szemléltetve, hogy mennyire kell ügyesen bánni a szavakkal - mondhatom azt, hogy a labda nyárias színű, de azt nem, hogy a labda piros. A logikája a témaválasztásnak nem más, minthogy ha van egy jó „ernyőtéma”, akkor az élet és a tudomány minden területéről tudnak hozzákapcsolódni az emberek. Igyekszünk arra törekedni, hogy a téma mindenkinél valamilyen szinten „rezonáljon”, legyen az mérnök, orvos vagy akár újságíró. Az ötletelés – a többi TEDx konferencia témáit böngészve - már januárban megkezdődött, először pár témát e-mailban körbeküldve a szervezőgárdának, majd személyesen is megvitatva ezt.

2016-ban a TEDxBenedekhegy előadója volt Szabó Virág

- Mit kell tudni az idei előadókról?

Idén nyolc, szerintem elképesztő téma fog terítékre kerülni a konferencián. Egészen a robotoktól kezdve az otthon, lakástulajdonlás kérdésén át a Marsig fogunk repülni, aztán pedig vissza a pánikzónáig, valamint beszélgetni fogunk a „másik pletykáról”. Közel 30 jelentkező ötletéből választottuk ki ezt a nyolc előadást. Érdekes volt látni, hogyan alakultak ki kapcsolatok az egyes előadások között és ennek megfelelően igyekeztük megadni a konferencia gerincét.

A konferenciáról, valamint az előadókról a TEDxBenedeHegy hivatalos oldalán tájékozódhatnak!

Krónusz-Riskó Annamária
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.