Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
2°C
2024. március 19. József
Veszprém
2°C

Hétfőn kezdődik az egyetem kulturális fesztiválja, a Pannon Unifest

2017. október 7. 12:00
Idén már harmadik alkalommal rendezik meg az ingyenes összművészeti ifjúsági kulturális fesztivált Veszprémben. A kritikák ellenére úgy tűnik, hogy az egyetemet sikerül bekapcsolni a város életébe.

A Hallgatók a Művészetért Egyesület idén már harmadik alkalommal rendezi meg a Pannon UniFest elnevezésű fesztivált Veszprémben október 9-15. között. A 2015-ben startolt rendezvényen eddig összesen 450 fiatal lépett színpadra, vagy állította ki alkotását fotó-mozgókép, ének-zene, színjátszás és próza művészeti ágakban. Idén már az országhatáron túlról is érkeznek fellépők.

Az első Unifestet 2015-ben rendezték meg VeszprémbenAz első Unifestet 2015-ben rendezték meg Veszprémben

Bekapcsolódnak a város életébe

Az eseményt beharangozó pénteki sajtótájékoztatón Porga Gyula polgármester azt mondta,

az UniFest nem egy belső rendezvény, hanem egy különleges, egyetemről indult kezdeményezés, amely nem csak az ott tanulókat, hanem a város polgárait is meg tudja szólítani, ezáltal Veszprém egyik kiemelt fesztiválja.

Kritika, hogy gyenge a kapcsolat az egyetem és a város között, és alig látni az egyetemistákat, ám az elmúlt években úgy tűnik, hogy ez a trend megváltozni látszik - mondta. Gelencsér András rektor szerint a Pannon Egyetem számos szállal képviselteti magát Veszprém életében, a rendezvény pedig egy újabb dimenziót nyit, amellyel a fiatalok meg tudják mutatni magukat a városnak. Úgy véli, fesztivál igényes, és beérését az is bizonyítja, hogy már a harmadik alkalommal rendezik meg.

„Nem egy fellángolás, hanem egy olyan rendezvény, amit érdemes tovább gondolni. Úgy vélem, hogy az értelmiségivé válásban sokat segít azoknak, akiknek ennek a szele megcsapott”- mondta.

Gelencsér András és Porga GyulaGelencsér András és Porga Gyula

A Pannon Egyetem veszprémi karaira nagyjából 4-5 ezer hallgató jár, ahol számos öntevékeny csoport működik. A UniFest egyik célja, hogy ezeknek az erős közösségeknek és csoportoknak egy autentikus kilépési lehetőséget biztosítson- fogalmazott Gelencsér.

Hiába a klasszikus fesztiválszezonon kívül esik a rendezvény, a rektor reméli, hogy a UniFest egyszer akár egy országhírű értelmiségi fesztivállá növi ki magát.

Elérhetőnek lenni

Tavaly 260-an, idén pedig megközelítőleg ugyanennyien jelentkeztek a fesztiválra. Számos visszatérő fellépő van, de egyre több a művészpalánta- mondta Szeles József, az összművészeti fesztivál ügyvezetője.

„Az egyetem a területén kívül gyakran szervez hallgatói rendezvényeket a Hangvillába, a zeneiskolába, és Veszprém Agórába, amellyel azt szeretnénk elérni, hogy elérhetőek legyünk. A UniFest képviselni fogja azt a magas szakmai színvonalat, ami eddig az előző két évet jellemezte”- tette hozzá.

Szeles József, a UNIfest ügyvezetőjeSzeles József, a UNIfest ügyvezetője

A harmadik UniFest programjairól elmondta: ezúttal is lefedik a népszerű művészeti ágak tárházát. Fotó, ének-zene, színházi workshop, vers- és prózamondás illetve rövidfilm kategóriákat hirdettek meg.

A zsűriben idén többek közt Oberfrank Péter, Liszt Ferenc-díjas karmester és zenész is helyet foglal majd. A szervezők és a szakmai zsűri idén is díjazza a legkiválóbb fellépőket, emellet (arany, ezüst, bronz) minősítést és díszoklevelet is szerezhetnek.

A fesztivál mind a fellépők, mind az érdeklődők számára ingyenes. A bemutatók helyszínéül az egyetem színházterme, valamint főépületének aulája szolgál.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
A legek időszakát éli a Pannon Egyetem – hamarosan új rektorral folytathatja továbbra is az élmezőnyben Pannon Egyetem A legek időszakát éli a Pannon Egyetem – hamarosan új rektorral folytathatja továbbra is az élmezőnyben 2023-ban mintha még a csillagok is szerencsésen együtt álltak volna a Pannon Egyetem fölött, a veszprémi felsőoktatási intézmény sorról sorra döntötte meg a saját rekordjait. 2024. február 2. 11:30 Lezárult Az Uniós támogatással megvalósult átfogó INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI PROJEKT A Pannon Egyetemen Lezárult Az Uniós támogatással megvalósult átfogó INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI PROJEKT A Pannon Egyetemen A Pannon Egyetem 2016-ban az EFOP-3.6.1-16 „Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések” elnevezésű konstrukció keretében sikeresen pályázott és nyert el 955 779 039 forint vissza nem térítendő támogatást az EFOP-3.6.1-16-2016-00015 azonosító számú és „A Pannon Egyetem átfogó intézményfejlesztése az intelligens szakosodás elősegítése érdekében” című projekt megvalósítására. 2022. augusztus 3. 11:03 Kamerákkal felszerelt gép válogatja a hulladékot az egyetemen Kamerákkal felszerelt gép válogatja a hulladékot az egyetemen Hulladékválogató berendezést szerzett be a Pannon Egyetem kutatási célokra. A készüléket csütörtökön mutatták be. 2021. november 26. 12:15 Virtuális nyílt napokat tart a Pannon Egyetem Virtuális nyílt napokat tart a Pannon Egyetem A Pannon Egyetem 2021. február 3-án, szerdán újabb virtuális nyílt nap rendezvénnyel segíti az érdeklődőket a döntésben. 2021. február 2. 12:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.