Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
1°C
2024. március 19. József
Veszprém
1°C

Fontos, hogy a gyerekek beszéljék a digitális világnyelvet

2017. október 6. 20:08
A Kódvetők Veszprémi Digitális Oktatási Műhely azzal a céllal jött létre, hogy informatikai ismereteket, programozást és robotikát oktasson a 7-14 éves korosztály számára. Céljuk, hogy a gyerekeket megtanítsák a digitális világnyelvre, hogy eligazodjanak az info-kommunikáció különböző formáinak használatában.

A BBC Micro:bit alapítvány által kifejlesztett pedagógiai módszer – meghatározó szakmai vélemények szerint – ma az egyik legjobbnak tartott, arra hogy tudatosan fejlesszék a gyerekek digitális kompetenciáját. A módszert és az oktatási eszközt a BBC-n kívül olyan nagy nevű cégek dolgozták ki, mint a Microsoft, az ARM és a Samsung.

A gyermekek – akik a reményteli következő generációt képviselik – az iskolában, valamint az otthoni tanulás és szabadidős tevékenységeik során is napi szinten használják saját informatikai eszközeiket, előszeretettel szörföznek az interneten, sokszor azonban ez a fajta internetes jelenlét cél nélküli, megfelelő mentori segítség nélkül nem hatékony.

Ezt ismerte fel a Kódvetők Digitális Oktatási Műhely, létrehozták a veszprémi műhelyüket, amely igyekszik tapasztalt informatikai oktatókra támaszkodva megosztani a digitális tudást. A tanárok között van Szakmáry Ákos, közgazdász-informatikus, Várkonyi István, gépészmérnök-informatikus, a műhely vezetője pedig Tóthné Pálmai Zita, tanár. A kurzusokon tanítanak diplomás matematika, informatika, kémia, fizika, művészettörténet, rajz, etika tanárok, szakmájukhoz értő kiváló pedagógusok. A foglalkozásoknak a Veszprémi Rózsa Úti Általános Iskola és a Kossuth Lajos Általános Iskola ad helyet. Emellett felépítettek egy bemutató iskolát is a Muskátli utca 2. szám alatt, ahol minden olyan modern eszköz megtalálható, amire a gyermekek oktatásához szükség lehet.

Náluk alapelv, hogy minden gyermek számára meg kell engedni a felfedezés örömét, és olyan környezetet kell biztosítani, ami örömet nyújt, és fejlesztő tevékenységre motivál, képessé teszi a gyerekeket kreatívan gondolkodni, megoldásokat találni, szorongás nélkül próbálkozni, önbizalmukat visszanyerve építeni, alkotni, beilleszteni, elvenni, hozzáadni. A gyerekek szárnyalnak az órákon. Stabil alapokat kapnak, és megértik, mennyire egyszerűen képessé válnak az alkotásra.

A gyermekek feladatokat, projekteket vállalhatnak, akár egyedül vagy csoportosan, melyet elvégeznek, majd beszámolnak eredményeikről a közösségnek. Közös megbeszéléseken, helyzetelemzéseken kerül sor tudásuk ellenőrzésére.

Az alábbi kisvideóban a gyerekek beszélnek a műhelyben szerzett tapasztalataikról:

A műhely facebook oldalán további információk találhatók: https://www.facebook.com/kodvetok/?fref=ts

Tokos Bianka

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.