Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C

Fontos, hogy a fiatalok elsajátítsák az újraélesztés technikáját

2017. október 13. 15:01
Az Országos Mentőszolgálat és más intézmények támogatásával péntek délután a Lovassy László Gimnáziumban tanulhatták meg a diákok, hogyan kell újraéleszteni.

A kampány során budapesti és vidéki fesztiválokra, iskolai rendezvényekre oktatóbabákkal települnek ki a szakemberek, hogy gyors és gyakorlatias oktatással képezzék ki a fiatalokat az újraélesztésre. Az Országos Mentőszolgálat az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika, a Magyar Resuscitatiós Társaság, és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium diákjainak közreműködésével oktatja az életmentő ismereteket.

A mellkasnyomások ütemének elsajátítását az Irie Maffia zenekar segíti. A csapat „100 bpm” ütemű Wake Up! című slágere az újraélesztők zenéje, hiszen a ritmus illeszkedik a mellkasnyomások tempójához. A Lovassy Gimnáziumban tegnap Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője köszöntötte a diákokat.

Baj esetén meg kell szólítani és meg kell rázni a beteget, valamint megvizsgálni, hogy normális-e a légzése. Amennyiben nem reagál, és nincs normális légzése, hívni kell a mentőket (104 vagy 112). El kell kezdeni a mellkaskompressziót (percenként 100 lenyomást és teljes felengedést kell végezni, egyenletesen). Ha képesek vagyunk rá, minden harmincadik kompresszió után végezzünk két befúvásos lélegeztetést. Ha nem megy a lélegeztetés, folyamatos mellkaskompressziókkal kell folytatni az újraélesztést. Amint megérkezik egy defibrillátor, be kell kapcsolni és követni az utasításait. A mentő kiérkezéséig folytassuk a feladatot. Egy újraélesztési tanfolyam 4 órát vesz igénybe. Tanfolyamok a reanimatio.com oldalon találhatók.

A programhoz kapcsolódó kisfilmet itt lehet megtekinteni:

Tokos Bianka
Domján Attila
további cikkek
Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. ma 14:15 Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Energiaital-függők a magyar fiatalok Energiaital-függők a magyar fiatalok Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami kimondja, hogy a jövőben energiaitalt csak tizennyolc év felett vásárolhat valaki. Tehát gyakorlatilag az alkohollal és a dohánytermékekkel kerül egy körbe, utóbbihoz képest azzal a különbséggel, hogy n száműzik a trafikokba, a boltok polcain kint lehetnek. A green.hu segítségével összeszedtünk néhány statisztikát, amire a törvényjavaslat reagál. 2024. április 10. 12:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.