Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Verseny az életünk?

2017. október 14. 4:00
Az utóbbi időben többször eszembe jutott az, hogy mit miért milyen céllal teszünk, teszek. Akár a munkahelyemen a munkámról legyen szó, vagy olyan más tevékenységről, amiben mások is részt vesznek, vagy közösen kell végrehajtanunk.

A kényszeres profizmus ami arra sarkall minket, hogy célszámokban mérjük a munkánkat, de már a szabadidőnket és a hobbijainkat is, nagy mértékben meghatározza a legtöbb ember életét. De ennek nem szabadna így lennie.

A munka világában még érthető is, hogy mindenki a legjobbat szeretné nyújtani, és ennek érdekében akár még saját kollégájával is felveszi a versenyt egy dicsérő szóért, vagy a főnök elismerő pillantásáért. A középszer Robert Coleville szerint kezd kihalni. A profizmus-maximalizmus pedig elvárássá kezd lenni.

De sajnos a maximalizmus és az elvárt profizmus a szabadidőnkbe is beférkőzött, és ebből alakult ki a kényszeres törekvés a profizmusra. Az „énidőben” végzett tevékenységeknek tényleg csak önmagunkról kellene szólniuk.

Alex Preston szerint azért szeretjük ennyire komolyan venni a hobbijainkat, mert ott végre úrrá tudunk lenni a világban, a munkahelyen, és a gyerekek mellett uralkodó káoszon. Viszont figyelmeztet a következőre is:

„a hobbi, mint fogalom anno a céltalan szabadidő-töltést jelentette, és általában gyerekkorban úgy alakul ki, hogy valami örömet okoz, és azt elkezdjük csinálgatni. Azonban manapság az emberek a hobbikból is munkát csinálnak.”

Gondoljunk csak bele, manapság testi-lelki feltöltődés és kikapcsolás céljából sportolunk, vagy választunk hobbit. Viszont ha nem történik meg a feltöltődés, se a kikapcsolás, érdemes megvizsgálni, hogy mi hajt minket, és ha ott tartunk, hogy az egész átcsapott egy feladatba, talán benyomhatnánk a szünet gombot.

A valódi perfekcionizmusban szenvedők az életük minden területére kivetítik ezt a fajta tökéletességre törekvést, és tudatosan keresik azokat a helyzeteket, amelyben még több felelősséget vállalhatnak, ezáltal is bizonyítva a kimagasló teljesítményre való képességet. Sokszor a perfekcionisták a személyiségüket igyekeznek kivetíteni az őket körülvevő emberekre is. Hosszú távon ez kapcsolati mélypontokhoz, munkahelyi gondokhoz is vezethet.

Az a folyamatos stressz, melyet az irreális elvárások és a tökéletesség állandó hajszolása vált ki az érintettből, nagyon megterhelő. El kell tudni engedni a tökéletesség elérése iránti vágyat, és elfogadni, hogy egyrészt senki nem tökéletes, másrészt mindenki szerethető. Harmadrészt: mások közel sem olyan kritikusan tekintenek rá, mint a maximalista saját magára.

Krónusz-Riskó Annamária
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.