Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
9°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
9°C

Az emberiség szégyene vagyok

2017. október 14. 11:10 // Forrás: képek: bluebird-electric.net, greenworld.nyc, problematic-ocean.leadr.msu.edu., femina.hu
Szia! Én vagyok a Csendes-óceáni Szemétsziget. Tengeráramlatoknak és nektek, embereknek köszönhetem, hogy létezem, de én ezt soha nem akartam.

Azért alakultam ki, mert a Csendes-óceán északi medencéjében egy körkörös áramlási rendszer található, ami a közvetlenül a tengerbe szórt és a folyóvizek által az óceánba hordott hulladék nagy részét összetereli. Két nagy részből állok. 1988-ban fedeztetek fel, azóta egyre csak növök. 2009-ben 15 millió négyzetkilométerre becsültétek a méretem, de hát azóta már akkora vagyok, mint Magyarország tizenötször, sőt, már jóval nagyobb. (Csak, hogy tudjátok, országotokban is évente 300.000 tonna műanyaghulladék keletkezik, ebből a műanyag palackok 80 millió darabot tesznek ki.)

Körkörös áramlási rendszerKörkörös áramlási rendszer

A bennem található műanyag a napfény ibolyántúli sugárzásának hatására fokozatosan darabolódik, apró részecskékre bomlik, amit aztán megesznek a tengeri élőlények, és így bekerülnek a táplálékláncba, szóval, ha a tengerből eszed a halat, belőlem is eszel. Egyszerre keletkezek, és bomlok, és közben mérgező anyagokat szivárogtatok, amik károsítják az állatok hormonháztartását. A habosított műanyagok közé tartozó polisztirén (PS) például egy éven belül bomlani kezd, és bomlásakor mérgező biszfenol-A (BPA) és PS-oligomer keletkezik. Bekerülök a májadba, és onnan nem tudok kiürülni.

SzemétszigetSzemétsziget

A kutatók feltárták az elpusztult madarak tetemét és engem találtak bennük. Volt egy olyan fiatal teknős is, ami beszorult az egyik műanyagba, és ahogy nőtt, a teste kénytelen volt deformálódni az életben maradásért.

Fogságba esett teknősFogságba esett teknős

Annyi szerencsétek van, hogy egy 22 éves holland fiúnak, Boyan Slat-nak eszébe jutott egy szemétgyűjtő rendszer ötlete. A fiú azután szentelte életét az óceán kitakarításának, hogy egyszer Görögországban búvárkodva több műanyagzacskóval találkozott, mint hallal. Az Ocean Cleanup alapítványnak köszönhetően jövőre elkezditek a felszámolásomat.

Éhes albatroszÉhes albatrosz

A továbbiakban sem számíthattok semmi jóra tőlem. Ti is műanyagok vagytok, a részetekké vált.

Tokos Bianka
további cikkek
Hétfő estére háromezer fölé nőtt a földrengés áldozatainak száma Hétfő estére háromezer fölé nőtt a földrengés áldozatainak száma Több erős földrengés is megrázta Törökországot hétfőn, estig már több mint háromezer halottról tudunk. 2023. február 6. 12:45 Az IMF rontja az idei világgazdasági előrejelzését Az IMF rontja az idei világgazdasági előrejelzését A Nemzetközi Valutaalap (IMF) júliusi jelentésében jelentősen rontja a világgazdaság idei várható teljesítményével kapcsolatos előrejelzését - mondta Ceila Pazarbasioglu, az IMF stratégiai, politikai és elemzési osztályának igazgatója a G20-ak pénzügyminisztereinek és jegybanki vezetőinek az indonéz Bali szigetén rendezett találkozóján vasárnap. 2022. július 18. 13:19 Repülő emberek a világban Hétvezér Repülő emberek a világban Talán minden ember életében megfogalmazódik legalább egyszer a gondolat: de jó lenne repülni! Íme néhány egészen emberfeletti mutatvány, amelyek bebizonyítják, nem is olyan lehetetlen! 2020. október 14. 4:00 Egyre valószínűbb, hogy már öt éven belül átlépi a világ a kritikus 1,5 fokos felmelegedést Egyre valószínűbb, hogy már öt éven belül átlépi a világ a kritikus 1,5 fokos felmelegedést Egyre nő az esélye annak, hogy a globális átlaghőmérséklet már a következő öt évben 1,5 Celsius-fokkal meghaladja az iparosodás előtti szintet - derült ki a Meteorológiai Világszervezet (WMO) által közzétett friss mutatókból. 2020. július 10. 4:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.