Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Porga: a magyarok szabadnak születtek, és szabadon is kívánnak élni

2017. október 23. 19:32
1956 hősei példaként szolgálnak ma is, mikor ismét Magyarország szabadsága és függetlensége a tét- mondta ünnepi beszédében Porga Gyula polgármester hétfő este a Megyeház téren rendezett október 23-i veszprémi ünnepségen.

Estig sem csillapodott a hétfő reggel óta tartó viharos szél és eső, ennek ellenére nagyjából százan gyűltek össze a Megyeház téren, ahol Kőrösi Csaba színművész és a Magyar Honvédség Légierő Zenekarának műsorával kezdődött a veszprémi önkormányzat ünnepsége.

1956 a bátrak forradalma volt, akik nem tűrhették a rabszolgaság igáját, mert szabadnak születtek- mondta az ünnepi megemlékezésen Porga Gyula.

A polgármester azt mondta, a bátrak forradalmának kezdetét jelezték a budapesti tüntetések, melynek nyomán megszületett az új Magyarország. Egy nemzet magára talált az elnyomás sötét börtönében, és napfényre vágyott- fűzte hozzá.

„Ma Brusznyai Árpádra is emlékezünk, aki a szelíd bölcsészből vált bátor és bölcs vezetővé, majd halt mártírhalált a megtorlás bosszújának következményeként”

- emlékezett vissza a veszprémi forradalom ikonikus alakjára.

Az utcára menő emberek mindenhol hitet tettek a szabadság mellett, mely minden emberi lény természetes állapota- mondta Porga Gyula, aki szerint az ’56-os események világszerte mindenkit megleptek, annyira gyorsan zajlottak le. „A forradalomra lélekben már hosszú ideje óta készült a magyar”- osztotta meg gondolatait.

„A magyarok nem tűrték a szolgaságot, és nem tűrik ma sem. Lélekben a magyar ember mindig szabad volt, és ez a belső szabadság vezetett a lelkek forradalmához, mely végül tisztító viharként söpört végig Magyarországon”- fogalmazott.

A szabadságharc minden megtorlása és kegyetlensége kevés volt ahhoz, hogy kiírtsa a szabadság iránti vágyat a szívekből

- mondta Porga Gyula.

„Nem hiába haltak meg 1956 hősei, akiknek cselekedetei mindmáig például szolgálnak a nehézségek közepette, amikor ismét Magyarország szabadsága és függetlensége a tét. Üzenjük, hogy a magyarok szabadnak születtek, és szabadon is kívánnak élni a saját országukban, mely ezer esztendeje szilárdan áll a történelem viharaiban”- fejezte be ünnepi gondolatait Veszprém polgármestere.

Porga Gyula ünnepi beszéde után a Ghymes együttes énekese és zenészbarátai zenéltek, majd koszorúkat helyeztek el veszprémi politikusok és szervezetek a Megyeház téri Brusznyai emlékszobornál.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.