Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nem az egyéni képesség, hanem az akaraterő a legfontosabb

2017. október 24. 13:46 // Forrás: ecoportmagazin.hu
A céljaink eléréséhez nem az egyéni képesség a legfontosabb, hanem az akaraterő – vallja Katona Attila, a Pannon Egyetem PhD hallgatója, aki a statisztikai folyamatszabályozást érintő kutatásai mellett egy éve az IBM-nél dolgozik adatelemző/tanácsadóként. Fiatal, tehetséges és ambiciózus, akiben megvan a potenciál, hogy a gazdasági szféra sikeres szereplőjévé váljon.

Műszaki menedzser alapszakon végeztél a Pannon Egyetemen, majd logisztikai menedzsment mesterképzésen vettél részt. Mi fogott meg ezekben a területekben?

Számomra az a legérdekesebb, amikor különböző matematikai megközelítéseket felhasználva olyan összefüggésekre hívjuk fel a figyelmet, amelyek nagymértékben támogatják a vállalati döntéseket. Ilyen például a termelésben egy folyamatszabályozási rendszer megtervezése vagy a logisztikában raktárkapacitások optimálása.

Az egyetemi évek alatt számos versenyen szerepeltél kiemelkedő eredménnyel – például háromszor is 1. helyezést értél el az OTDK-n –, illetve több kitüntetésben és díjban volt részed. Fontosnak tartod, hogy folyamatosan megmérettesd magad?

A folytonos megmérettetést nagyon fontosnak tartom. Az egyetem után a munkaerő-piaci verseny meglehetősen kemény, egy-egy ilyen verseny során pedig annyi plusz dolgot tanul az ember, ami óriási versenyelőnyhöz juttathatja adott esetben egy állásinterjún. Minden hallgatót bíztatnék erre, úgy gondolom, hogy rengeteget fejlődtem a megmérettetések során. Gondolok itt a sok előadás során szerzett tapasztalatra, az adott terület új tudományos technikáinak az elvárásokon túli megismerésére. Legbüszkébb talán a háromszoros országos győzelmemre, valamint a Magyar Tudományos Akadémia által adományozott Pro Scientia Aranyéremre vagyok. Erre különösképpen, mert jelenleg Magyarországon talán ez a legmagasabb elismerés, amit egyetemi hallgatóként elérhet az ember.

Mire tanítottak a versenyek, milyen tudást adtak, amit a munkában is tudsz kamatoztatni?

A leglényegesebb, amire ezek a versenyek megtanítottak,hogy a céljaink eléréséhez a legfontosabb dolog nem az egyéni képesség, hanem az akaraterő. Meggyőződésem, hogy a kemény és megfeszített munka mindig meghozza az eredményét. Én ebben hiszek, és ezt a tanulságot kiterjesztettem az életem minden területére, így a munkámra is.

Jelenleg a Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskolájának vagy PhD hallgatója. Miért tartottad fontosnak a doktori képzést?

Az alap és mesterképzés során nagyon megtetszett a Pannon Egyetem Kvantitatív Módszerek Tanszékének kutató munkája, így a képzések elvégzése után én is szívesen csatlakoztam a kutatásokhoz. Érdekel a publikálás, és szeretnék a szakterületemen igazán mély tudásra szert tenni. A kutatási területem a statisztikai folyamatszabályozás során felmerülő mérési bizonytalanságok (kockázatok) kezelése.

Emellett az IBM székesfehérvári egységénél dolgozol Data Scientist pozícióban. Hogyan és mikor kerültél a céghez? Mesélj egy kicsit a munkádról!

Körülbelül egy évvel ezelőtt hirdették meg ezt a pozíciót és nagyon megtetszett, főleg azért, mert közel áll az eddigi kutatói munkáimhoz. Így hát jelentkeztem a pozícióra és sikerült is elnyernem. A munkám során lényegében véve különböző döntéstámogató elemzéseket végzek. Például különböző előrejelzések (idősoros modellek alkalmazása vagy akár gépi tanulás), matematikai modellek segítségével összefüggések feltárását végzem vagy szövegelemzési technikákat alkalmazok. Elég sokrétű és izgalmas feladatok ezek. Lényegében véve a gyakorlatba ültetem át mindazt, amit a Pannon Egyetemen a kutatásaim során megtanultam, illetve megtanulok.

Abban, hogy idáig eljutottál, mennyit jelentett a Pannon Egyetemen töltött idő, az ottani közeg és képzések?

Úgy gondolom, hogy nagyon sokat köszönhetek a Pannon Egyetemnek. A műszaki menedzser és a logisztikai menedzsment szakon is kiemelkedő tanáraim voltak. Itt külön szeretném kiemelni témavezetőmet, Dr. Kosztyán Zsolt Tibort, aki egy kiváló kutató, és végig segített a pályafutásom során attól a ponttól kezdve, hogy felvettem nála a „Szakdolgozat” tantárgyat egészen a mai napig. Úgy vélem, hogy az egyetem igazán értékes tudást adott nekem, amit ez úton is hálásan köszönök!

Milyen jövőképet rajzoltál fel magadnak?

Továbbra is szeretném fejleszteni magam kutatási területemen. Folytatom a további publikálást témavezetőmmel, emellett pedig a munkámban is szeretném tudásomat folyamatosan bővíteni.


NÉVJEGY
Katona Attila

Végzettség
Jelenlegi tanulmányok – Pannon Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományi Doktori Iskola – Phd tanulmányok
2014 – Pannon Egyetem – logisztikai menedzser mesterszak
2012 – Pannon Egyetem – műszaki menedzser alapszak

Kiemelkedő eredményei:
Háromszoros OTDK 1. hely
OTDK 2. hely
Pro Scientia Aranyérem
Köztársasági ösztöndíj
Harsányi István - díj
Kollarik Amália - díj​
MLBKT Lőrincz Péter diplomamunka pályázat (egy 1. és egy 2. hely)

Munkahely:
IBM Magyarország, Székesfehérvár – Data Scientist

Bertalan Melinda
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.