Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Középpontban a mesterségek

2017. november 3. 9:20
A családjukban és a környezetükben űzött mesterségekről is korreferátumot adnak a hazai és külföldi magyar diákok három napon át az Országos Ifjúsági Honismereti Akadémián Veszprémben.

Mesterségek családomban, környezetemben: ez a témája annak a honismereti akadémiának, melyet 22. alkalommal szervez a hét folyamán a Honismereti Szövetség, ezúttal Veszprém Megyei Honismereti Egyesülettel, Veszprémben. A vasárnap reggelig tartó programon közel 60, Erdélyből és a Felvidékről is érkező diák adja elő az általuk választott, mesterségekkel kapcsolatos hallgatói előadását. Rajtuk kívül a szakmabeliek is prezentációkat mutatnak be háziiparról, kézművességről, szellemi foglalkozásokról és az értelmiségi dinasztiákról.

Debreczeni-Droppán Béla, a Honismereti Szövetség elnöke az akadémia témájához szólva elmondta, a mesteremberek és céhek mindig is hasznára voltak közösségüknek, és mércét adtak az embereknek, manapság pedig ugyanolyan fontos elemei a társadalomnak.

Bándi László, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy egyesületüknek mindig nagy öröm, ha értesülhetnek a településeken működő honismereti vagy városszépítő egyesületek sikeres munkájáról, kezdeményezéseiről és írásairól.

Hozzáfűzte, a három napos akadémia lehetőséget ad arra is, hogy a magyarságtudatot és a korábban köttetett barátságokat is elmélyítse.

Balról: Bándi László, Porga Gyula és Debreczeni-Droppán BélaBalról: Bándi László, Porga Gyula és Debreczeni-Droppán Béla

Porga Gyula polgármester, az akadémia fővédnöke a megnyitón úgy fogalmazott, az akadémiával sikerül a fiatalokat is bevonni a honismeret és a helytörténet-kutatásba, amely bizonyítja, hogy ez nem csak az idősebb korosztály területe. A Veszprém jelenéről tartott beszédében kiemelte, hogy a város nem csak egy gazdag múltú skanzen, hanem cégeivel, egyetemével és kulturális sokszínűségével egy élő város, mely a balatoni régióval karöltve 2023-ban Európai Kulturális Fővárossá kíván válni.

Ge. Á.
további cikkek
Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Április 23-án 11 órakor megindult a jegyértékesítés, nyilvánosságra hozták a Gyárkert idei első fellépőit! ma 11:53 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14 Mert a néptánc öröm Mert a néptánc öröm Nagysikerű gálaműsorral ünnepelték szombaton az Agora Kulturális Központ nagytermében a veszprémi néptánc ötvenéves töretlen sikerét. Ennek zászlóshajója a Veszprém-Bakony táncegyüttes, akik pontosan fél évszázada kezdték el a magyar néptáncot olyan szinten űzni, hogy azóta nem túlzás azt állítani, hogy nemzetközileg is ismertek lettek. A gálán az új generáció és a szenior korosztály is képviseltette magát. Porga Gyula polgármesternek pedig igaza volt: a néptánc az öröm. 2024. április 20. 23:13 Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. 2024. április 20. 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.