Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Online folyóiratot indított a múzeum

2017. november 4. 4:00 // Forrás: LDM
A Magyar Tudomány Napjához és a Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódóan szabadon hozzáférhető online muzeológiai folyóiratot indított a Laczkó Dezső Múzeum ismeretterjesztő szándékkal.

Az elektronikus folyóiratot Regenye Judit mutatte be péntek délután a Laczkó Dezső Múzeum Tudásterében.

Az interneten megjelenő, LDM online című magazin PDF formátumban érhető el a múzeum weboldalán. A kiadvány a szerkesztők szándéka szerint a múzeum gyűjteményeit, kiállításait, műtárgyait érintő témákról értekezik, a múzeumi munka minden aspektusát igyekszik megjeleníteni a terepi munkától, gyűjtéstől, régészeti feltárástól kezdve a restauráláson keresztül a dokumentálásig és egészen a tudományos feldolgozásig. A cél az, hogy a múzeum kutatási eredményei gyorsan és szabadon hozzáférhetők legyenek minden érdeklődő számára. A múzeum szakemberei szeretnék kihasználni az elektronikus publikálás előnyeit, a gyorsaságot, a képes információk végtelen lehetőségét.

A hangsúly a múzeum nyitottabbá tételén és a szabad hozzáférésen van. Minél szélesebb közönség számára szeretnék lehetővé tenni, hogy akár a múzeum fizikai megközelítésének mellőzésével megismerjék gyűjteményeinket, kutatásainkat. Az alapvetően helytörténeti indíttatású kutatási eredmények közzététele az iskolák számára nyújthat majd jól használható segédletet.

"A múzeum közgyűjtemény, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy gyűjteményeit, munkáját a nyilvánosság számára megismerhetővé kell tennie. A digitális hozzáférés szélesíti a nyilvánosságot. A múzeumi kutatások közzététele természetesen eddig is elsődleges szempont volt, de meg kell találni minden korban azt az eszközt, ami a legtöbb emberhez eljuttatja az üzenetet. Most a hagyományos bemutatási módok mellett a múzeum kapuit virtuálisan is szélesre tárja" - fogalmazott beharangozójában Regenye Judit régész, az első lapszám szerkesztője.

A magazin évente kétszer jelenik meg, de a múzeumi munka jelentős eseményeihez, eredményeihez kapcsolódóan rendkívüli számok is előfordulhatnak. Az első számot közvetlenül is elérhetik ide kattintva, az LDM Online aloldalát pedig - ahol a későbbi publikációk is megjelennek majd - itt találják.

vehir.hu
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.