Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Milyen íze volt a dinoszauruszoknak?

2017. november 7. 10:14 // Forrás: BBC
A BBC meglepő kérdésre próbált válaszolni: a dinoszauruszos filmekben általában az őshüllők próbálják meg felfalni az embereket, de mi lenne, ha fordítva történne?

Azt írják, hogy a fosszíliákból és a ma élő állatokból lehet következtetni arra, milyen ízük lehetett ezeknek az élőlényeknek.

És nem, nem olyan, mint a csirkének.

Ez persze fajtól is függ. Egy állat húsának íze elsősorban az életmódján és a fejlődéstörténetén múlik.Vegyük például a T-rexet! Egy nagy állat izomállományát jellemzően vörös hús alkotja, ami az oxigén tárolására való myoglobin nevű fehérjében gazdag. Ezt jól tudja hasznosítani akkor, amikor a prédáját üldözi, vagy épp ő maga menekül a ragadozók elől. Ezzel szemben a gyorsan mozgó, kisebb méretű állatok, amelyek ugrálással vagy repüléssel közlekednek többnyire fehér húsból állnak.

Meglepő, hogy mire hasonlíthatott a T-rex ízeMeglepő, hogy mire hasonlíthatott a T-rex íze

Végül pedig ne felejtsük el, hogy a dinoszauruszok lényegében furcsa madarak. A feltételezések szerint a T-rex még dús tollazattal is rendelkezett. Szóval a BBC állítása szerint ezeknek a közel 8 tonnás ragadozóknak olyan ízük lehetett, mint a struccnak.

Azt azért hozzáteszik, hogy még a gondolatkísérlet keretei között sem valószínű, hogy T-rex húst ennénk, sokkal elképzelhetőbb, hogy olyan dinók kerülnének az asztalunkra, amiket kevésbé macerás tartani. Ebből a szempontból a legjobb választás a gigantikus titanoszaurusz lenne, mivel gyorsan nő és füvet eszik. Az ízük valószínűleg a marhahúsra hasonlítana.

Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.